вторник, 7 май 2024 г.

Заплашват известен наш социолог заради изследване срещу COVID

Лидия Йорданова ДенятOnAir с В.Дремджиев 24.2.14 tvBulgariaOnAir - YouTube

Собственичката на „Екзакта“ получава заплахи след данните за ваксинирането. За това информира Лидия Йорданова във фейсбук. След публикуваните вчера данни за отношението на българите към мерките срещу коронавируса, ваксините и ваксинациите тя е получила телефонно обаждане със заплахи. Ето какво пише Йорданова в социалната мрежа:  „Скъпи ФБ приятели, не съм от хората, които често споделят постове на професионална тема. Но днес искам го направя.  За пръв път в дългото ми битие на социолог днес бях потърсена по телефона от непознат, който с груби въпроси и недвусмислени намеци ми даде да разбера, че определени среди не са доволни от данните, които току-що огласих. И тук не става дума за резултати, свързани с политически нагласи, а за обществената подкрепа за мерките за ограничаване на КОВИД. Давам гласност на този натиск върху мен, защото той е недопустим. Не приемам оценките на агресивни и некомпетентни хора, които работят „сплашване“. Ще подам информацията, с която разполагам, и към съответните институции!“

Проучване на „Екзакта Рисърч Груп“, проведено в периода 5-12 декември сред 1025 пълнолетни българи от 70 населени места по метода „лице в лице“, показва, че 79,6% от интервюираните подкрепят противоепидемичните мерки. Против тях са около 30%. Изследването показва, че профилът на тези лица ги определя като млади, бедни и необразовани.

94,9% от участвалите в настоящото изследване твърдят, че спазват въведените от правителството мерки, а 5,1% признават, че не ги спазват. По-често мерките не се спазват от мъже, от хора на възраст под 40 години, от нискообразовани, от бедни, от роми и от жители на малките градове и на селата, посочват от „Екзакта“.

30,5% от запитаните не вярват на официалната информация за разпространението на COVID-19, като сред тях голяма част са от същите прослойки, които не спазват мерките.

23,2% от българите посочват, че биха се ваксинирали срещу коронавируса, а 41,1% заявяват, че не биха го направили.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html