понеделник, 6 май 2024 г.

Депутатите сложиха „шапка“ на Иван Гешев на първо четене

Специален прокурор ще разследва обвинител номер едно у нас – това решиха на първо четене депутатите с промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. Предложенията на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ бяха приети с с 98 „за“, 46 – „против“ и 10 „въздържал се“. Управляващото мнозинство предложи механизъм за независимо разследване на главния прокурор, ако той извърши престъпление. Специалният прокурор ще бъде издиган от минимум шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и ще е със 7-годишен мандат. Именно мандатът би гарантирал работата му с различни главни прокурори, което според вносителите ще е гарант за пресичане на потенциално влияние.

При внасянето на промените ГЕРБ и „Обединени патриоти“ се аргументираха със становището на Венецианската комисия и на доклада на Европейската комисия за върховенството на закона. Според тях само по този начин може да се гарантира независимостта в разследването на главния прокурор в случай, че той извърши престъпление. Опозицията реагира, че това е поредната каша на управляващите и едно такова решение ще доведе само до хаос, който няма да промени фактически нищо. Според промените действията на специалния прокурор няма да подлежат на контрол от главния прокурор и над него няма да се упражнява надзор, а делата срещу обвинител номер едно ще се водят в Специализирания наказателен съд и във Върховния касационен съд.

От прокуратурата изразиха изцяло отрицателно становище относно необходимостта от създаването на нова фигура на прокурор, разследващ главния прокурор. Подчинените на Иван Гешев смятат, че това не е необходимо, защото и законът, и Конституцията вече били предвидили механизъм за разследване на главния прокурор, ако има данни за извършено от него престъпление.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html