четвъртък, 2 май 2024 г.

Владимир Путин за цените на макароните, Навални и ваксините

Вчера президентът на Русия Владимир Путин даде традиционната си годишна пресконференция, в която отговори на хиляди въпроси. „Антени“ подбра най-интересните цитати на Путин за най-важните неща, които вълнуват Русия и света.

 

За „ужасната“ 2020 година:

Какво значи „лоша“? Има ли такова определение. Това е като времето навън – може да вали сняг, може да има слънце. Така е и с годината.

Пандемията:

Ние посрещнахме този проблем достойно. А този проблем е огромен и засегна целия свят. Даже в някои отношения се справихме по-добре от други страни, които с пълно право се гордеят с устойчиви икономики, силно развити социални служби и здравни системи.

Борбата с пандемията:

Русия влиза в тройката на световните лидери по тестове. Според Световната здравна организация преодоляването на инфекцията е свързано с масовото тестване. От друга страна, ние бяхме първите, които открихме и създадохме ваксина срещу коронавирус.

Службите знаят ли как се е появил този вирус:

Слухове колкото искате. Но няма нито един подозрителен факт, който да сочи, че това е дело на която и да е държава.

Защо сам не си направи ваксина:

Тя още не е стигнала до мен. Аз слушам специалистите, които ми казват, че в този момент е рано. Но аз задължително ще се ваксинирам в момента, в който това стане възможно.

Къде са парите:

И мен този въпрос много ме интересува. Ние сме дали 10 милиарда рубли, за да се реагира оперативно на някои проблеми. А те още не са решени. Например подготовката на лечебните заведения за борба с коронавируса. Отделихме 5 милиарда за безплатни лекарства, но и тях ги няма. Такъв е примерът с Рязанска област. Парите са преведени, лекарствата отсъстват.

Цената на макароните:

Тази година имаме рекорден добив на пшеница, а цената на хляба расте. Макароните са скъпи. Какво е това? Как така се получава? Виждам, че цените на вътрешния пазар гонят световните, а това е недопустимо.

За разследването на българина Христо Грозев за Навални:

Да, четох този материал. Всичко е изсмукано от пръстите на американските специални служби. Нима не знаем, че те могат да следят всеки от нас по локациите на телефоните? Това означава, че Навални се ползва с тяхната подкрепа. Но това не означава, че трябва да го отровим, нали? Кой има нужда от него? Ако искахме да го отровим, при всички положения щяхме да го свършим. Иначе жена му се свърза с мен и аз веднага разпоредих да го пратят в Германия на лечение.

За разследванията срещу негови близки:

Какво да ви кажа? Лъжите и манипулациите винаги ще имат място в нашия живот. Що се отнася до моите близки…Четох едни материали, по-точно ги прелиствах. Навсякъде пишат: „зет на президента, зет на президента“. И само най-накрая се уточнява, че е бивш зет.

За борбата на чиновниците с журналистите

„Това е животът, борба. И за мен пишат всякакви глупости. Какво мога да направя?“

За Реджеп Ердоган:

В момента имаме различия по някои въпроси, дори са противоположни, например за Нагорни Карабах. Но той е човек, който си държи на думата. Не подвива опашка.“

За делото срещу журналиста Сафронов (обвинен в шпионаж):

Това не е свързано изобщо с неговата работа като журналист, а като заместник на Рогозин, шефа на „Роскосмос“. Твърде дълго е бил негов съветник и помощник. Той е обвинен в шпионаж, а в Русия предателството се смята за най-тежкото престъпление.

За протестите в Хабаровск

Аз имах добри отношения с кмета на града Фургала. Той беше лоялен към федералните власти. Никакви проблеми не съм имал, работеше много добре, като цяло. Но обвиненията срещу него са много сериозни – организирана престъпност, включително убийства на негови конкуренти.

За религиозните убийства в Европа:

В Европа има по-малко последователи на исляма, отколкото в Руися, ако гледаме процентите. Там са около 10 %, тук са 15. Разликата обаче е, че там повечето са мигранти. Тук те живеят в своята родина. Очевидно мултикултурният проект на Европа претърпя фиаско. Нашият е роден преди много векове и е успешен, защото е създаден по естествени причини.

Защо Западът винаги е лош, а Русия добра?

В началото на 90-те години ние направихме своя избор  – освободихме от СССР тези страни, които искаха да се развиват самостоятелно. Срещу това имахме обещанието НАТО да не се разширява. Западът обаче не го спази.

За договора „Открито небе“ и „глупаците“:

САЩ излязоха от договора „Открито небе“, ние какво трябваше да направим? Да оставим нещата така? Значи НАТО може да лети на Русия, да предава данните на Америка, а ние да нямаме право да летим над Европа? Умни хора сте, не ни мислете нас за глупаци.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html