понеделник, 6 май 2024 г.

Депутатите решават за надзорника на главния прокурор

В последния си работен ден преди коледната ваканция депутатите ще разглеждат на първо четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се предвижда създаване на нова правна фигура – прокурор, който да разследва действията на главния обвинител на държавата.

Законодателните промени, внесени от ГЕРБ, предвиждат създаването на нова фигура на разследващ прокурор със 7-годишен мандат, който да разследва действията на главния. Предложението е той да е със статут на действащ прокурор по подобие на европейските делегирани прокурори и да се номинира от не по-малко от шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и да се избира от ВСС с обикновено мнозинство. Седемгодишният мандат би гарантирал работата му с различни главни прокурори, което според вносителите ще е гарант за пресичане на потенциално влияние.

На въпроси на депутати ще отговарят социалният министър Деница Сачева, министърът на културата Боил Банов и здравният министър Костадин Ангелов. Един от въпросите към Ангелов е за имунизационната кампания, свързана с Covid-19.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html