понеделник, 6 май 2024 г.

Как да използваме науката, за да подаряваме по-хубави подаръци?

Оказва се, че при избора на подарък инстиктите ни се оказват погрешни, а психологическите изследвания могат да ни помогнат да изберем нещо разумно

*Даниел Т. Уилингам за „Ню Йорк Таймс“

Сутринта на Коледа съпруг се извинява на жена си, че подаръците му тази година са скромни, защото парите не стигат. Тя обаче го убеждава, че харесва новите си пижама и пуловер. И докато децата си играят с новите играчки, съпругът отваря последната кутия от подаръците, в която съпругата открива диамантено колие.

Този рекламен клип е не само примамлив и красив. Той подхранва пет фалшиви убеждения, които хората често имат за това кое прави получаващите подаръци наистина щастливи. За радост психологическите и маркетинговите изследвания не само показват, че тези убеждения са погрешни, а предлагат и насоки за купуване на подаръци, които хората всъщност ще харесат.

Първо, игнорирайте цената. Подаряващите погрешно смятат, че харченето на много пари, например за диаманти, е знак, че им пука за отсрещния. Изследването показва, че хората помнят повече удоволствието от получаването на подарък, а не цената му.

Второ, давайте подаръци, които всъщност могат да се използват. Подаряващите са склонни да се фокусират върху факта колко приятно би било да се използва подаръкът, но пренебрегват колко често ще влезе в употреба. Подаряващите предпочитат красивото и скъпото, защото мислят абстрактно: „Какво е хубав подарък?“ Получаващите от своя страна си представят как биха го използвали и така се фокусират повече върху полезността.

Трето, (и това е особено важно по време на пандемията) не се притеснявайте, ако подаръкът ви не може да се използва веднага. Въпреки че ви се струва странно, получаващите нямат нищо против да изчакат. В експеримента хора бяха помолени да сравняват различни видове подаръци – свеж букет или цвете в саксия, което ще разцъфти след няколко дни. И анкетираните избират второто.

Четвърто, давайте на хората това, което искат. Подаряващите смятат, че изненадата добавя стойност към подаръка, защото показва отношение. За получаващите обаче знак на внимание е да получат именно подаръка, който са поискали.

Пето, подарявайте емоции, а не предмети. Това е вярно дори по време на пандемията – не забравяйте, че хората нямат нищо против да изчакат. Оказва се, семейната ваканция е по-добър подарък от диамантена огърлица. Но и не прекалявайте – вместо да направите масаж вкъщи, подарете карта за спа център, който предлага различни процедури.

Изследването естествено не показва, че получаващите мразят подаръците, които получават. Но показва друго – едва 50% от подаръците се харесват. Възможно е никога да не разберем кое прави един подарък добър, защото рядко получаваме обратна информация.

Джеф Галак, професор по маркетинг, заедно с двама свои колеги, предлага интересна, но и малко крайна оценка: Подаряващите всъщност са малко егоисти. Те предпочитат скъпи и изненадващи подаръци, защото искат да видят насладата у получаващия. Но в крайна сметка трябва да оставим настрана собствените си желания и да се опитаме да предвидим какво наистина очакват получаващите нашите подаръци.

*Даниел Т. Уилингам е професор по психология в Университета на Вирджиния и автор на книгата „Умът за четене: Познавателен подход към разбирането как се чете.“

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html