вторник, 7 май 2024 г.

ЕС удължи санкциите срещу Русия с половин година

Европейският съюз продължи с половин година икономическите санкции срещу Русия, срокът на които изтича на 31 януари, съобщи ТАСС.

„Днес ЕС прие решение да продължи ограничителните мерки, които действат в момента по отношение на отделни сектори в руската икономика, до 31 юли 2021 г.“, се казва в решението на ЕС.

В документа се посочва, че решението за продължаване на санкциите „е съгласно последната оценка за изпълнението на Минските споразумения за регулиране на конфликта в Украйна“. „Отчитайки, че тези споразумения не се изпълняват напълно от Русия, лидерите на ЕС единодушно приеха политическо решение за продължаване на икономическите санкции“, пише още в съобщението.

През 2014 г. ЕС наложи санкции на Руската федерация във връзка със събитията в Украйна и присъединяването на Крим към Русия. Ограничителните мерки неколкократно бяха разширявани и продължавани. Бяха преустановени преговорите за безвизов режим и за ново споразумение за сътрудничество, беше издадена заповед за недопускане на длъжностни лица от Русия в страните от ЕС и бяха замразени техните активи. Също така бяха наложени ограничителни мерки от търговски, финансов и военен характер.

В отговор Русия наложи забрана за внос от страните на ЕС на редица продоволствени стоки.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html