понеделник, 6 май 2024 г.

1/3 от японците искат отмяна на олимпийските игри

Близо една трета от японските граждани искат олимпийските игри в Токио да бъдат отменени, сочи проучване на държавната телевизия NHK. То бе проведено по време на третата вълна от заразяванията с коронавирус в страната.

32% от запитаните искат Япония изобщо да не домакинства на най-висшия спортен форум, а други 27% желаят точно обратното. 31% пък гласуват за ново отлагане, което обаче е малко вероятно предвид огромните разходи.

Мнението на японците се е променило рязко от октомври насам, когато според друго проучване 40% от анкетираните искаха олимпиадата да бъде проведена по план. 25% желаеха отмяна, а други 25% – отлагане.

По-рано стана ясно, че мерките срещу коронавируса по време на олимпийските игри в Токио ще струват на организаторите близо 100 млрд. йени (960 млн. долара).

Самото отлагане на Игрите в японската столица ще струва общо 200 млрд. йени, съобщиха местните медии.

Предстоят разговори между организаторите, властите в Токио и японското правителство, на които ще бъде обсъждана темата за бюджета. До края на годината трябва да бъдат посочени обновените данни за разходите на страната.

Последният официално представен бюджет от Токио 2020 през декември 2019 г. беше за 12.6 млрд. долара. След това олимпиадата беше отложена с една година заради коронавирус пандемията.

От Международния олимпийски комитет обявиха, че очакват променянето на датите за провеждането на събитието да им струва 800 млн. долара допълнително.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html