понеделник, 6 май 2024 г.

Как се пази Владимир Путин от коронавируса

Руският президент разполага с два идентични офиса – единият край Москва, другият – на плажа край Сочи

Двата еднакви кабинета, които използва президентът на Русия, му позволяват да прекарва повече време в правителствената резиденция на брега на Черно море, без да рискува потенциална реакция от политическите си врагове, съобщи руски разследващ сайт. Според платформата Proekt президентът Владимир Путин е оборудвал два идентично обзаведени офиса за видео връзка, един в правителствена резиденция извън Москва и втори на топлите брегове на Черно море, традиционно място за почивка на руснаците.

Гледката на Путин, седнал в оскъдно обзаведен офис с няколко бежови фотьойла, с руското знаме на заден план, стана доста популярна тази година, тъй като той работи, скрит безопасно от коронавируса. Затварянето на Путин зад четири стени е нетипично за руския президент – по принцип човек на действието по време на кризи, той се появява при наводнения или горски пожари, за да успокои руснаците и да разреши проблема.

Самолетът на руския президент често обикаля между Москва и Сочи

Въпреки че статията се основава предимно на анонимни източници и косвени доказателства, които не могат да бъдат потвърдени, тя предизвика многобройни коментари в Москва за уменията на бившия шпионин да маскира добре къде се намира. В материала се цитират и записи от бордови дневници на полети на президентския самолет, които, изглежда, противоречат на изявленията на официален Кремъл относно местонахождението на Путин.

Кремъл отрече информацията

Владимир Путин има достъп до редица официални резиденции – близо до Москва в Ново Огарьово и в Бочаров ручей, край черноморския град Сочи. Преди пандемията президентът на Русия работеше често от резиденцията си в черноморския курорт, за да популяризира туристическата индустрия в града и за да провежда официалните си срещи в по-спокойна обстановка. Но политиката се промени и измести с пандемията, пише още в материала на Proekt.

Президентската резиденция „Бочаров ручей“ край Сочи

„В такива моменти според разбирането на Кремъл хората трябва да си мислят, че президентът е в столицата или наблизо, работейки усилено срещу вируса, който удари Русия тежко и не прекарва времето си в курорта“.

Екатерина Шулман, политически коментатор на радиостанцията „Ехото на Москва“, заяви, че статията се появява като продължение на други материали, разкриващи подробности за личния живот и членове на семейството на Путин, и е поредното доказателство за започващата борба сред руския елит, която избухна в последните месеци. Шулман предполага, че статиите са опит за създаване на напрежение между съперничещи си олигархични кланове, тъй като децата на висши служители се борят за постове в държавните корпорации, които вече са освободени от по-старото поколение.

„Проект“ е сайт, основан преди две години от ветерана репортер, работил предимно в руски опозиционни медии – Роман Баданин, се определя като платформа за разследващи репортажи за Русия. Разкритията му обаче се базират на откровено неназовани източници. Proekt е едно от изданията, които пуснаха поредица от разкрития през последните месеци за семейството на Путин и неговия любовен живот.

„Правим това, което правим най-добре – намираме скритото. Считаме това за важно, тъй като в Русия не остават почти никакви медии, разкриващи трудни и опасни теми“, описва сайтът своята мисия.

Алексей Навални – водещият опозиционер в Русия, който се възстановява в Берлин от отравяне с нервно-паралитичен препарат, написа в профила си в Twitter своята версия за идентичните кабинети:

„Наличието на двата офиса е абсолютно в стила на Путин – да лъжеш и криеш дори в малките неща“.

Дмитрий Песков

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, коментира, че президентските кабинети извън Москва и Сочи не са идентични. В конферентен разговор с журналисти Песков разкри, че материалът е част от поредица от статии за личния живот на Путин, които са част от кампания и атака срещу президента. Той оспори и информацията от бордовите дневници, цитирани от Proekt. Самолетът на президента е базиран извън Москва, но Песков отказа да обсъжда конкретни полети, като се позова, че придвижването на държавния глава е класифицирана информация от съображения за сигурност. Самият Путин заяви пред руските медии, че е отхвърлил плановете на службите да използва различни хитрости, за да гарантира сигурността си. Пред агенция ТАСС президентът коментира, че в началото на мандата си е отказал да използва двойник, за да заблуди потенциалните си убийци. Тази година установяването на местонахождението на Владимир Путин стана още по-трудно, тъй като той взе извънредни предпазни мерки срещу вируса, дори по стандартите на други държавни глави.

Тунелът за дезинфекция в Кремъл

Руски журналисти, които отразяват президента в Кремъл, рядко са го виждали отблизо от март насам. Посетителите са длъжни да се поставят под карантина за две седмици, преди да стигнат до президента. И след това, преди да се срещнат с Путин, те трябва да преминат през дезинфекционен тунел – апарат, наподобяващ летищен металотърсач, който пръска фина мъгла от антисептици. Президентът е провел толкова много срещи чрез видеовръзка, че през лятото държавната руска телевизия изготви специален репортаж за кабинета му, акцентирайки върху инсталираните за провеждане на срещи микрофони и екрани – и го идентифицира като разположен в правителствената резиденция извън Москва, а не край морския бряг . Историята предизвика стотици коментари в Мрежата, като потребители, разгледали снимките на Путин, откриха признаци на измама. „Перспективата е малко по-различна“, пише един от потребителите, „но това не би обяснило разликата в ламперията на стената.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html