понеделник, 6 май 2024 г.

Здравният министър ще настоява мерките да останат и след 21

Министърът на здравеопазването професор Костадин Ангелов ще настоява противоепидемичните мерки да останат същите и след 21 декември.

Здравният министър е на път да си навлече гнева на собствениците на нощни заведения в страната, след като изрази мнение, че те трябва да останат затворени и след 21 декември.

Моето лично мнение, е че нощните заведения трябва да продължат да бъдат затворени. Предстои да вземем решения за ресторантите и за големите търговски обекти. Аз настоявам всичко да бъде максимално сигурно за българските граждани, каза Ангелов в Централната складова база на БЧК в с. Лозен, където провери наличните количества антигенни тестове.

Детските градини и училищата най-вероятно ще отворят след Нова година

По отношение на училищата и на детските градини, на 21-ви е рано да бъдат отворени. Предстоят Коледни празници, Новогодишни празници и те могат да бъдат отворени след ваканцията. Решението ще бъде взето в четвъртък или петък, на база на 17 ключови показателя.

Осигурени са близо 1 200 000 антигени теста за страната, като с тях ще обезпечи нуждата от възможности за тестване на всички пациенти, които имат оплаквания, които са относими към COVID-19 инфекцията. До 21-ви се очаква Комисията от експерти в Министерство на здравеопазването да приключи работа и да бъдат признати антигените тестове като тестове, приравнени с PCR тестовете и да започват да влизат като данни в регистрите. При положителен антигенен тест и изявена клинична картина, хората „ще попадат в хипотезата на позитивен пациент и, съответно, ще бъдат в изолация 14 дни, а неговите контакти от първи ред – с 10-дневна карантина.

Ваксината, която идва у нас, е минала всички фази на клиничните изпитвания и е много надеждна, допълни министърът и заяви, че би си я поставил пръв, за да даде пример. Все още няма яснота какъв процент от лекарите в страната са пожелали да се ваксинират.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html