вторник, 7 май 2024 г.

„Галъп“: Две трети от българите няма да спазват изолация по празниците

Българите честно признават, че едва ли ще спазват изолация в предстоящите празници. 74,4% възнамеряват да се видят с близки и приятели, а изолация ще пазят 18,2%. Има и известен дял колебаещи се. Това се казва в анализа на резултатите от проучване на „Галъп интернешънъл“.

Сериозно мнозинство от 59,3% одобрява заявения от Бойко Борисов край на ограничителните мерки на 21 декември. 21,8% са против, а останалите не могат да преценят. Това явно е свързано и с липсата на сериозна убеденост, че на този етап на дифузно разпространение строгите мерки въобще работят.

От изследването се прави извода, че обществото не е наясно кой точно разказ за вируса е достоверен – дали строгият или либералният. 38,5%, например, смятат, че каквито и мерки да се взимат, повечето хора трябва да преминат през Ковид-19 и тогава ще свърши пандемията. 31,1% обаче приемат обратното гледище, а цели 30,4% не могат да преценят.

41,3% смятат да се ваксинират, когато е възможно, а  46,7% не възнамеряват. Останалите се колебаят. Делът от 41% не е малък на фона на обичайните няколко процента ваксиниращи се у нас, отбелязват социолозите. Освен това, вече не са малко и преболедувалите. Вероятно влияние оказват и хаотичните сведения и интерпретации, зловредни кампании и т.н.

Противоречивите медицински обяснения в медиите, като цяло правят така, че 36,7% имат доверие на лекарите у нас, но 35,2% нямат. Останалите не могат да преценят. Това означава, че първоначалното пълно упование на обществото в труда на медиците в кризата сега донякъде е ерозирало. Тази ерозия е закономерна с времето. А и в първите седмици на заразата имаше всъщност екстремно високи стойности – най-вече заради страха – и те и бездруго няма как да се запазят.

Освен това, в отговорите си сега за лекарите хората вплитат и част от отношението си към здравната система въобще. Това допринася за допълнителна потенциална имиджова щета, коментират от „Галъп Интернешънъл“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html