вторник, 7 май 2024 г.

Дойде денят на истината за Доналд Тръмп

Гласуването на Изборната колегия на САЩ, което трябва да определи следващия президент на страната, ще бъде излъчено онлайн, което ще предостави възможност на избирателите в американските щати и в столичния окръг Колумбия да наблюдават процеса в реално време, пише New York Times. Предаването ще включва срещи на избирателите в Мичиган, Уисконсин, Пенсилвания и Джорджия, където настоящият президент Доналд Тръмп неуспешно се опитва да оспори резултатите от гласуването на 3 ноември.

Снимка от профила на Ваня Влашка

Срещите ще започнат около 10 часа сутринта на Източния бряг на страната (18:00 часа българско време) и в щата Калифорния.

Според предварителните резултати от изборите демократът Джо Байдън получава подкрепата на 306 от 538 членове на колегията, повече от достатъчно от нужните най-малко 270 за крайната победа. В понеделник избирателите ще се съберат в столиците на щатите и в окръг Колумбия, за да гласуват според волята на избирателите, тоест за кандидата, получил повече гласове в т. нар. „народен вот“ в съответния щат.

Обикновено избирателите се събират в законодателните органи на щата. Но в Делауеър, откъдето е Байдън,  те ще се срещнат в местен спортен комплекс, а Невада е единственият щат, в който подобно събитие ще се проведе виртуално.

Попълнените от членовете на Колегията бюлетини ще бъдат изпратени в запечатани пликове до Конгреса, но резултатите ще бъдат известни веднага. Така гласуването всъщност ще сложи край на продължителния и пълен с формалности процес на избор на нов държавен глава на САЩ.

Резултатите от гласуването на Изборната колегия трябва да бъдат одобрени на съвместно заседание на двете камари на Конгреса на 6 януари, а встъпването в длъжност на новия, 46-и президент на САЩ, ще се състои на 20 януари.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html