понеделник, 6 май 2024 г.

Иван Гарелов: Президентът ни пробва с датата за изборите

​​​​​​​

Според журналиста може би съзнателно Румен Радев не е подписал още указ за изборите и е възможно това негово изказване да е просто една проба

Бившият телевизионен водещ коментира пред БНТ, че президентът се оставя да му се оказва влияние да се разграничава от левицата и да търси някакви опори в градската десница и в по-либералните кръгове. Противопоставянето на Румен Радев с БСП показва, че той отива в някаква друга крайност.

ИВАН ГАРЕЛОВ:

Заговори се за това, че той има близост и споделя някои общи виждания с вътрешната опозиция в БСП. Ако е така, очевидно съществуват някакви взаимни подозрения. Корнелия Нинова спазваше дистанция от Радев – тя никога не е натрапвала заслугата си той да бъде избран за президент. Нито пък той – той винаги е заявявал, че не изразява интересите само на една партия, но в своите позиции винаги е бил по-близо до БСП. Аз мисля, че на този спор не е дошло решението още. Като минат парламентарните избори, тогава ще узреят нещата.

Без подкрепата на БСП Радев трудно ще повтори мандата си

Радев избърза да обяви, че на 28 март трябва да са изборите. Не знам дали добре го е обмислил, защото имаше доста възражения. Даже някои агенции, близки до левицата, направо написаха, че той е подарил четвърти мандат на Борисов. Най-уместно би било все пак президентът да извика политическите сили, да се консултира с тях и едва тогава да подпише указа кога да бъдат изборите. Президентът се лута в отношението си с хората. Радев без подкрепата на БСП е невъзможно отново да е президент. Как си го представяте да спечели втори мандат без подкрепата на БСП и ДПС? Да кажеш, че десницата е в настъпление – тя не е в настъпление. Някои хора, които може би влияят и на президента, мислят че наистина се засили влиянието покрай протестите на т.нар. либерална десница, но не е чак дотам, че да смятаме, че тя ще завладее политическото пространство и да диктува накъде да върви страната.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html