вторник, 7 май 2024 г.

Столична галерия се преобрази в храм


Столичната галерия „Арте“ подреди атрактивна изложба на Атанас Атанасов и Станимир Желев, в която са включени техни църковни произведения.
Поради ограниченията за работата на галериите, от 14 до 20 декември 2020 изложбата ще може да се разглежда онлайн в сайта на галерията: artegallery.eu или с предварителна уговорка по телефон за индивидуални посещения на място, уточняват организаторите.


Двамата художници имат осъществени няколко стенописа в християнски храмове: през 2013 г. проектират и изпълняват иконите за иконостаса на параклиса „Св. Георги“ в Морската градина на гр. Бургас, а през 2016 г. по проект на Атанас Атанасов изпълняват стенопис на купола на храм „Св. Петка Българска“, Рупите, изографисан от Светлин Русев.


В тази втора тяхна съвместна изложба с икони в Галерия „Арте“ за пръв път Атанас и Станимир показват четири домашни икони триптиси: на Иисус Христос, Св. Богородица и няколко светци – св. Георги, св. Мина, св. Йоан Кръстител и др., както и голямоформатни икони в стенописна техника, изпълнена върху панел, включени са и подготвителни рисунки.


Настоящата експозиция е планирана и подготвена преди повече от година, тематично е свързана с предстоящите Коледни празници, озарена с мека светлина със златисти отражения, впечатляваща майсторска живописна техника и авторски прочит на традиционната иконопис. Специфично е, че двамата автори вече близо 30 години работят съвместно както върху иконите, така и върху стенописите. През годините това се е превърнало в тяхна практика, още повече че са били състуденти и творческият им път ги е довел до това изящно изображение с пастелни тонове и бели фонове.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html