понеделник, 6 май 2024 г.

Ахмед Доган: Не изпреварвайте другите с повече от една крачка!

 

Не забравяйте, за да сте равни на другите политически сили, трябва да сте една крачка, но не повече пред тях. Ако изпреварването на другите е непоносимо за тях, ще се превърнем в образ на врага за всички.

С тези думи почетният председател на ДПС Ахмед Доган се обърна към делегатите на Х-ата национална конференция на партията за избор на ново ръководство днес.

Под мотото „Свобода, единство, заедност“ ДПС провежда днес онлайн десетата си Национална отчетно-изборна конференция. Събитието се излъчва на официалната Фейсбук страница на пресцентъра на Движението за права и свободи. Партията е организирала структури в изграждането на повече от 100 онлайн точки, така че всеки от 843 делегати да участва пълноценно в работата на форума. Сред официалните гости са лидерите на европейските и световни либерали, Хакима ел Хаите, президент на Либералния интернационал, и Ханс ван Баален, президент на АЛДЕ.

Според Доган живеем в трудни времена и виждаме колко сме уязвими.

„И това ще мине, но нищо от досегашния ни живот няма да има същата форма и осмисленост. Covid-19 промени реалности, смени политически субекти, показа дефицитите на държавите и институциите. Удари икономики и с лека ръка издигна здравната сигурност в основен приоритет. Този приоритет беше загърбван и отлаган във времето. Тези промени ще са съизмерими с изменението на климата или финансовата криза в планетарен мащаб.

„Всички усилия трябва да са в борбата с коронавиуса. Всеки да направи това за другите, което желае да получи за него. Намирането на оптималния баланс в съотношението какви сме и как искаме да се легитимираме е изкуството в правене на политика“, каза още Доган.

Респектиран съм от цялата организация. Не, че не съм очаквал подобно нещо, но в тези условия да направите подобна организация наистна заслужава много голяма оценка. Понякога така съм се сърдил на съдбата, че ме направи политик, но като гледам как се появявате, утвърждавате , развивате трябва да се извиня на съдбата, защото получавам огромно вътрешно удовлетворение като ви гледам, че сте модел за другите. Благодаря ви изобщо, че ви има.

Форумът беше открит от бившия депутат Юнал Лютфи, който изтъкна историческите заслуги на партията за опазване на етническия мир в страната и обяви, че на предстоящите избори ДПС трябва да се представи в пълния си потенциал, за да се противопостави на „сегашното некомпетентно управление“.

 

В доклада си председателят на партията Мустафа Карадайъ разкритикува управлението и каза, че е време ДПС да влезе в изпълнителната власт.

„Липсата на реформи и липсата на стимули за спасяване на бизнеса са проблеми, чието решение е вече извън възможностите на правителството“, коментира Карадайъ. Той посочи, че недоверието към управляващите е повсеместно и то създава чувството на несигурност и липса на перспектива. „Всичко това се случва на фона на ясни индикации за нарастване на напрежението и очертаващата се дестабилизация в страната“, заяви Карадайъ.

Тази картина на управляващите беше предначертана от ДПС. Многократно предупреждавахме ГЕРБ за създадените от самите тях предпоставки за провал на управлението поради включването на национализмите и популизмите в централната власт, посочи лидерът на ДПС.

„Основен модел за правене на политика на ГЕРБ е разделението и противопоставянето, придружени с езика на омразата, арогантността и агресията. А резултатът е ерозия на държавността, рушене на демокрацията, погазване на правата и свободите, неспазване на Конституцията и законите на страната.“, посочи Карадайъ.

Лидерът на ДПС настоя за спешни реформи във всички сектори въз основа на ясна програма за развитие. Припомни заявката от началото на есенния парламентарен сезон за оставка на правителство и президент и поемане управлението на страната от експертно правителство, което да изведе страната от кризата и да приеме бюджет и да организира свободни и честни избори.

„Днес нашата сила ни дава самочувствието на строители на демократична България, стожер на демокрацията и на мира в страната. Самочувствието да бъдем мост за толерантност на Балканите, за реформатори в европейски план“, каза Карадайъ.

„За да се реализира нашата програма, е нужно силно ДПС!“, категоричен бе той. Мустафа Карадайъ изтъкна, че доброто представяне на предстоящите парламентарни избори е въпрос на чест за ДПС.

 

Турският президент Реджеп Ердоган, който бе поканен да присъства на конференцията, отправи видеопоздравление.

„В най-критичния период на пандемията бяхме до нашата съседка България. Тази година сме придудени да организираме голяма част от събитията си онлайн, поради пандемията, която засегна целия свят, включително и нашите страни. Виждаме, че под лидерството на моя скъп приятел, министър-председателя Борисов, България също продължава да води решителната си борба с коронавируса. Изхождайки от разбирането, че „приятел в нужда се познава“ Турция също оказва подкрепа според силите си, на приятелските си и братски народи в този процес“, каза президентът на Турция.

„Вярвам, че Движението за права и свободи, заело своето важно място в българската демокрация, ако е рекъл Господ, ще продължи продължи по своя път с по-всеобхватно и приобщаващо разбиране през новия период. Турция също ще продължава да бъде до вас, на основата на добросъседските си отношения, приятелството си и съюзническите връзки с България“, каза в своето видеообръщение президентът на Република Турция.

„Във ваше лице поднасям своята обич, и уважение на всички наши сънародници и на цяла България. Останете със здраве“, каза още Ердоган.

Предстои да бъде избран лидер на ДПС. Единствен кандидат за поста е досегашният председател Мустафа Карадайъ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html