вторник, 7 май 2024 г.

Без пътници по третия лъч на метрото събота и неделя

В събота и неделя третата линия на метрото няма да работи заради зареждане на нов софтуер. Причината е, че ще се свързва софтуерът на първите осем спирки от третия лъч, от „Хаджи Димитър“ до „Красно село“ с останалите четири, по които в момента се извършват изпитания на системите. По трасето ще бъдат тествани 10 влака, а данните от тестовете ще бъдат изпратени в германска лаборатория за издаване на сертификат, който ще даде възможност допълнителните спирки от третата линия да бъдат използвани от пътниците.

Все още не е ясно кога ще бъде пуснато метрото от „Красно село“ до „Горна Баня“. Времето на фирмата „Сименс“ за монтаж на системите и изпитания на влаковете е девет месеца и тече от 1 юли тази година. Самото строителство приключи на 1 юни, а третият лъч беше пуснат в експлоатация в края на месец август.

С пускането на новите 8 станции общият брой на действащите спирки на метрото станаха 43, а дължината на линиите достигна 48 километра. По новата линия машинистите са с ограничени функции, защото влаковете имат автоматичен режим на работа. На новите станции има стъклени прегради срещу инциденти с височина 1,6 м, които разделят пероните и влака. Цялата трета линия, когато бъде завършена, ще има 21 станции по 21-километрово трасе и ще превозва по 210 000 пътници дневно.

Като алтернатива на метрото събота и неделя ще се движат автобуси по линията на третия лъч.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html