понеделник, 6 май 2024 г.

От „Левски“ в този му вид няма никакъв смисъл

  1. За втори път в историята: Левски без мач в първенството за месец - Topsport.bg

Добри Кожухаров

Преди 16 години, когато треньорът Георги Василев си тръгваше от „Левски“ за втори път, на прощаване каза много тежки думи: „Напускам един мъртъв отбор. Отбор без енергия, без дух, без искра за живот“. Това беше през 2004-а година, когато в „Левски“ играеха останките от тима, който се къпеше в златото на Майкъл Чорни. На фона на онези „мъртъвци“, днешният „Левски“ изглежда абсурдно. Загуба след загуба, заплаха от изпадане в „Б“ група, заплаха от фалит и лишаване от всякакви възможни лицензи. Мрачната картина се допълва от апатичната, обезверена публика. На феновете дори им писна да водят войни помежду си, толкова вече не им пука.

Самият отбор е функция на своето ръководство. Той е резултат от работата на шефовете –собственици, членове на Управителен и Надзорен съвет. И в този смисъл как да се сърдим на играчите, че падат от всеки срещнат отбор, без значени дали е в Стара Загора, или на „Герена“ от „Арда“. Футболистите са тези, защото те са поканени от някого да играят със синята фланелка. И мен да поканят да ритам в „Левски“, отивам без да се замислям.  Проблемът изобщо не са футболистите. Проблемът е в главата, в мозъка. Една година никой от ръководството не предложи нещо далечно наподобяващо на идея, на план, на визия как да се излезе от тази ситуация. Всеки средноинтелигентен управленски кадър ще ви каже, че дългове от 20 милиона лева не са проблем за потенциала на „Левски“. Или поне не са много голям проблем. Една година собственици и изпълнителен директор нещо чакат – да мине пандемията, да дойде голям спонсор, да дойде малък спонсор, феновете да дадат пари, да започне една кампания, да започне друга кампания.  Идеята, че някой друг трябва да помага, разбирай да налива едни пари в клуба, а той само да ги харчи, вече не работи. Особено в момента, когато светът е притиснат от ковид, няма голяма компания или богаташ, които просто да излеят милиони на „Герена“. Защо да го правят? Коя от големите фирми има нужда от реклама? Защо трябва да плащат дълговете, натрупани от безхаберното и изключително бездарно управление на всички след Тодор Батков? Една година пълен блокаж на „Герена“ и вместо да се потърсят начини за измъкването от финансовата дупка, се разчита на бизнес-модела от 90-те години – ще дойде някой с много пари, ще продадем този и онзи. Само че така вече не става и изпълнителният директор Павел Колев би трябвало да го знае най–добре. Или поне би трябвало, ако се вгледате в неговото CV.

Живеем във време, в което всичко се продава и купува. Това ще стане и с любовта на феновете, при това много скоро. Все още много запалянковзци са готови да жертват за клуба – дали ще е пари, работа, бизнес, няма значение.  Те ще го направят, стига срещу себе си да имат нормално мислещи хора, които има какво да им предложат. Да им предложат истински продукт, който те да харесват, да обичат, да им е кеф да си го купят. И когато феновете видят, че собствениците и шефовете реално искат да променят нещата, тогава ще се жертват. И тогава „Левски“ ще стане отново нормален футболен клуб, привлекателен за всички. За това се искат две неща – топки и честност. Иначе от този „Левски“, който гледаме в момента, няма никакъв смисъл.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html