вторник, 7 май 2024 г.

Осман Октай пред „Антени“: ДПС кани Ердоган, за да го скара с Борисов

Тодор ТОКИН

Осман Октай е един от основателите на Движението за права и свободи (ДПС). Дълги години е заместник-председател на ДПС и е смятан за дясна ръка на Ахмед Доган. Бил е народен представител от Силистренски, Благоеврадски и Бургаски избирателни райони в 36-о, 37-о, 38-о, 39-о народно събрание на Република България. През 2001 г. е отстранен от ръководството на партията поради редица несъгласия с Доган. През 2016 г. издава мемоарната книга със заглавие „Крахът на една илюзия – истината за ДПС“. В нея той разказва за създаването на ДПС и за пътя на партията през годините. В анотацията към книгата Октай отбелязва: ”Тази книга е за трънливия път на надеждата, за изгрева и залеза на една илюзия, представена като красива истина. За коварството и лъжата. За паяжината от интриги, променила съдбата на мнозина“.

Разговаряме с него ден преди Десетата национална конференция на ДПС, която ще се проведе в събота.

  • Господин Октай, как си обяснявате поканата към президента на Турция Ердоган да присъства да форума на ДПС?
  • Не биха си позволили да поканят Ердоган, ако някой по каналите на нашето задкулисие или пък от турското посолство не им е подсказал. В Турция Ахмед Доган не го броят от много години. Дори в много силните ни години те се въздържаха от присъствие на конференции на ДПС. Ако е ход на нашето задкулисие, това е удар по приятелството на Бойко Борисов с Ердоган. Дори от ДПС могат да не изпратят никаква покана към Ердоган, но винаги могат да кажат, че са пратили чрез посолството, знаейки, че оттам могат и да не опровергаят това. Другият вариант е, че те може да са пратили формално покана, колкото просто да се рекламират. Още повече че в ДПС имат информация, че партията ДОСТ и Лютви Местан в Турция са ги зачеркнали.
  • Мустафа Карадайъ толкова ли няма алтернатива, та е единствен кандидат за лидер?
  • В ДПС по принцип преди всяка конференция освен настоящия председател няма друг кандидат. Така беше и когато в последния момент Доган назначи Лютви Местан. След това Лютви Местан бе предварително ударен и предварително бе посочен Карадайъ.
  • Филиз Хюсменова е по-добрият вариант за председател на ДПС, смята Осман Октай. Тя е била министър без портфейл в кабинета на Симеон Сакскобургготски, депутат в 40-ото народно събрание от листата на ДПС, наблюдател в Европейския парламент, а от 1 януари 2007 г. – евродепутат. Заместник-председател на комисията на Европейския парламент за регионално развитие. Водач на листата на ДПС за изборите за български представители в Европейския парламент от 20 май 2007 г., от 7 юни 2009 г. и от 25 май 2014 г. Снимка: интернет
  • Ще хвърчат ли глави на конференцията според вас?
  • Зависи какво е решил почетният председател Доган. Има две неща, които говоря от лятото. Ако иска да управлява с Корнелия Нинова, по-добре е да назначи за председател по-приемливата Филиз Хюсменова. Иначе ще играе напук, вабанк. Другият вариант е да се отърве от злокобната сянка на Пеевски. Още повече че покрай Карадайъ имаше скандали с къщи за гости и други. Той е носител на напрежение в структурите на ДПС. Ахмед е загубил много позиции в Североизточна България – Разградско, Силистренско, Шуменско и Търговищко. Там витаят образи на разни бандитчета. Доган трябва да възстанови тези позиции, да възстанови и мандатите. Най-много мандати ДПС е имало точно от Североизточна България – от Бургас до Силистра. В Кърджали ДПС взема 4 и в най-добрия случай 5 мандата. И ако искат да си върнат позициите в тези райони, Карадайъ и Пеевски трябва да ги няма. А също така и депутатите от тези райони.
  • Как може да стане това нещо обаче?
  • На конференцията. Изведнъж, в последния момент, Доган може да каже: Карадайъ, ти се отказваш, оттегляш се, говорих с всички областни председатели, Филиз Хюсменова става председател. Това може да стане в рамките на един час, не повече. И без Карадайъ и Пеевски образът на ДПС ще стане по-приемлив. Въобще каквото каже Доган, това ще се случи на конференцията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html