понеделник, 6 май 2024 г.

ВМРО възмутени: ГЕРБ гласуваха срещу нас и Борисов в парламента

„ГЕРБ гласуваха срещу ВМРО и Борисов в Народното събрание. Депутатите не приеха кметовете на кметства да се избират от 100 човека“. Това заявиха от партията на вицепремиера Красимир Каракачанов в съобщение до медиите.

„Така и не стана ясно защо народните представители от партията мандатоносител не подкрепиха идеята на коалиционния си партньор ВМРО. Още по-странен е фактът, че премиерът и председател на ПП ГЕРБ на няколко пъти в публични изяви каза, че за него малките населени места трябва да избират своите кметове демократично и за целта смята, че броят на гласоподавателите трябва да падне до 100 човека, с което реално декларира подкрепа за предложението на войводите“, пише още в съобщението на патриотите.

Учудващо в залата текстовете бяха подкрепени само от един представител на ДПС и по-малко от половината народни представители от БСП, посочват още от партията.

По досега действащия правен режим статутът на едно населено място в кметство се определя от наличието на над 350 негови жители. С предложението за 100 жители ще се постигнат по-добри и оптимални условия и възможности на кметствата за изпълнение на предоставените им от съответните общини функции – административни, териториални, финансови, отбелязват патриотите. Това кореспондира с пряката демокрация и ще отрази реално волята на хората в малките населени места. По този начин ще се постигне и по-голяма организационна и финансова самостоятелност на кметствата с възможност да участват в съответни европейски програми, смятат още те.

„Очевидно обаче по-голямата административна самостоятелност не се харесва на депутатите от ГЕРБ, защото те без нито един мотив просто не подкрепиха промяната. Феодализирането на общините е опасен процес, който тече тихомълком и пречи на реалното самоуправление. Да не говорим, че това е пагубно и за преодоляването на регионалния дисбаланс, който от своя страна е демографски бич за България“, коментират от ВМРО.

„Предложението, което направихме сега – за 100 човека, е продиктувано от това, че винаги сме искали да има демокрация в малките населени места. Да могат да си избират правилния човек, който ще върши работа за населеното място“, заяви депутатът от ВМРО и оргсекретар на партията Юлиан Ангелов. Той каза още, че не разбира защо народните представители, излъчени от партията на Борисов, са саботирали и коалиционния си партньор и собствения си председател.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html