вторник, 7 май 2024 г.

Бюджет и ваксини ще обсъждат лидерите на Европа

Два много важни въпроса ще обсъждат лидерите на Европа по време на заседанието на върха днес и утре в Брюксел – бюджета на Европейския съюз и логистиката по разпределението на ваксините срещу COVID-19. Сред другите теми, върху които ще дебатират европейските лидери са отношенията на ЕС със САЩ и Турция и намаляването на вредните емисии до 2030-та година.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази надежда, че ветото на Полша и Унгария върху бюджета и плана за възстановяване от пандемията ще бъде преодоляно. Полският президент Анджей Дуда коментира, че ЕС е стъпка по-близо до намирането на компромис, който ще разблокира бюджета и Фонда за възстановяване от коронавирусната пандемия след заплахите за вето от двете държави. През ноември Варшава и Будапеща блокираха бюджета от 1,8 трилиона евро, както и пакета за възстановяване заради обвързване на Фондовете с върховенството на закона, прието от останалите 25 страни членки.

Намаляването на вредните емисии до поне 55 на сто до 2030-та година е друга тема, която ще бъде на вниманието на лидерите. Те ще коментират и отношенията на Европа с Турция в контекста на действията на Ердоган в Средиземно море, както и бъдещите контакти със Съединените щати.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html