вторник, 30 април 2024 г.

Прототипът на космическия кораб „Старшип“ се взриви при кацане

Прототипът на космическия кораб „Старшип“ на американската компания „СпейсЕкс“ се взриви при приземяване след извършен тестов полет. Ракетата носител бе изстреляна от полигон в Бока Чика, щата Тексас, в 17:45 ч местно време. Пет минути по-късно тя достигна зададената височина и започна плавно спускане. В момента на приземяването обаче се взриви.

От „СпейсЕкс“ съобщиха, че ракетният двигател „Раптър“, с който е снабден прототипът, внезапно спрял да работи. Тестовият полет беше предназначен да достигне височина от 41 000 фута (12 500 м), задвижван за пръв път от три от новоразработените двигатели „Раптър“. Главният изпълнителен директор на „СпейсЕкс“ Илон Мъск заяви в профила си в Туитър непосредствено след инцидента, че „налягането в резервоара за гориво е било ниско“ по време на спускането, което е увеличило „скоростта при приземяване“.

„Старшип“ е ракета с височина 120 метра и полезен товар от 100 тона. Тя е предназначена за пилотирани полети до Луната и Марс. „Старшип“ принадлежи към новото поколение тежки ракети-носители на „Спейс Екс“, които могат да бъдат използвани многократно.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html