вторник, 7 май 2024 г.

На път с художника пътешественик Никола Танев

На 5 декември се навършиха 130 години от рождението на големия майстор на четката

Пламен В. ПЕТРОВ

Само пет дни след рождения ден на Никола Танев в залите на Националната галерия трябваше бъде открита изложбата „На път“. Увиq пандемичната ситуация отложи събитието за времето, когато посещението на галериите ще бъде възможно. Тогава публиката ще може да се срещне с малко познати и непоказвани до този момент творби на автора, които разкриват неговата странстваща природа, защотоq както отбелязва и кураторът на изложбата Иво Милевq „няма да сбъркамеq ако кажем, че Никола Танев е сред най-пътуващите български художници през първата половина на ХХ век“.

Всъщност Никола Танев израства като пътешественик още в годините, когато дори и не подозира, че ще поеме по чудната пътека на изкуството. Той се ражда в семейството на Димитър Танев, който е свързал живота с една румънка – „енергична жена с гимназиално образование“. Преди Освобождението младото семейство живее в Румъния, а малко след това се установява в Свищов, където и ще се роди бъдещият художник Никола Танев. Още като хлапе дните му преминават в пътешествия по брега на Дунав, взрян в шпорещите водата параходи, в танца на лебедите. На петгодишна възраст Никола се оказва в Шумен. Цялото многолюдно семейство, в търсене на по-добро препитание, се преселва в стария град, където тате Димитър е назначен за иконом в болница.

Булевард „Патриарх Евтимий“ – зима, 1942

Но и тук Таневи не се задържат и се отправят на дълго пътуване през Балкана, за да пристигнат натоварени на два обикновени файтона в българската столица. По това време София е бързо разрастващ се град, в който главата на семейството се налага да сменя често работата си. От чиновник, през обикновен работник, до държавен контрольор в спиртната фабрика в Княжево и Захарна фабрика. Това превръща Таневи във вечни пътешественици, дори вътре в пределите на самия град – те сменят квартира след квартира. Но за растящия художник това е време на трупане на впечатления и по-важното – на оформяне на странстващия му дух.

Сам той след години ще разказва за лудориите от детството си. Невръстният Никола довежда до припадък своята майка, когато тя го вижда покатерен на големия заводски комин. Друг път сглобява собствен сал и плава с него по мътните води на реката. Предизвиква и истинска почуда в своите родители и приятели, с постоянство си – в пълно мълчание и дни наред, незабелязан от никого, хлапакът Никола Танев разглобява на части един от локомотивите гарирани в двора на Захарна фабрика.

Всичко това изгражда авантюристичната природа на бъдещия художник, чийто първи голям учител по рисуване е именитият художник на елита на Европа – Никола Михайлов.

Именно Никола Михайлов ще открие таланта на Никола Танев и още в гимназията той ще уреди първата самостоятелна изложба на младежа. А въоръжен с талант на художник и воля на пътешественик, току навършил 10 години Никола Танев ще се окаже в сърцето на Франция, в столицата на художествения свят – Париж, където срещите с изкуството на Коро, Мане, Дьолакроа и десетки именити майстори, ще изградят художника Никола Танев. Особено важна за израстването на твореца се оказва срещата му с големия Клод Моне,  в чиято вила в Живерни българинът често ще му гостува, за да рисува под неговите наставления.

Така Никола Танев се оформя като истински космополит, който макар й да остава трайно свързан с българското, дори след завръщането си в родината, той ще продължи често да пътува. Да подрежда десетки изложби в Германия, Франция, Полша, Чехия и къде ли не, в които ще показва образа на своите карловски дворове, пейзажите си от Търново, Копривщица, София. Именно с тях той е известен днес на българската публика. Но не тях ще видим в подредената в Националната галерия изложба.

Кураторът Иво Милев от няколко години упорито се оттласква от традиционното. Прави го с познание и разбиране за собственото ни съвремие, което му позволява да изгради атрактивни музейни разкази. В тях прозират не само вещината, с която изследва възбудилата го тема, но и с ясно изразено отношение към публиката, за която работи. Това се превърна в негов подход, което безспорно му спечели симпатията на зрителите, на които в изложбата „На път“ той предлага истинско пътешествие по стъпките на Никола Танев. Пътешествие с неговите бързи пътни скици, впечатления, усещания. Разказ, разгръщащ се на границата между художественото и документалното.

С други думи – във време на пандемични ограничения Националната галерия ни предлага да тръгнем на път със Никола Танев. А когато наш гид ще бъде Иво Милев, с неговата изследователска страст и отстраненост от конвенционалния изкуствоведски поглед, това пътешествие обещава да е повече от завладяващо.

Към изложбата е подготвен и каталог, който всеки пътешественик в света на „другия“ Никола Танев, отвъд големите и познати негови шедьоври, ще може да отнесе в дома си като сладък спомен за преживяването.

Кът от ателието ми, 1946

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html