вторник, 7 май 2024 г.

Деница Сачева е новият фаворит на САЩ у нас

Посланик Херо Мустафа открито демонстрира благосклонността си към министъра на труда и социалната политика

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, която има богата и бурна политическа биография, е сред най-харесваните от американците членове на правителството, пише в новия си брой вестник „Галерия“. Тя е сред малкото хора от властта, към които посланик Херо Мустафа проявява подчертано топло отношение. Двете се срещат още в края на април тази година, за да обсъдят възможността за подписване на спогодба за социална сигурност между двете страни, а общата им снимка, на която позират усмихнати, беше разпространена във всички медии. В света на дипломацията нищо не става случайно и подчертаната благосклонност на САЩ към Сачева е знак, че тя е сред фаворитите на американците във властта.

Нещо, което е напълно в духа на отвъдокеанската политика напоследък, която дава път на дамите и неслучайно Камала Харис вече се възприема като по-важния човек от Джо Байдън.

47-годишната Сачева е сред остриетата в настоящата власт, макар че пътят й в политиката минава през различни формации. Самата тя е завършила Висше училище по туристически мениджмънт в Маастрихт, както и Международен колеж по туризъм в Албена. Впоследствие следва социална педагогика в Югозападния университет в Благоевград, откъдето се поражда страстта й към социалната сфера, става и магистър по здравен мениджмънт от университета в Бургас.

От тук насетне заема всевъзможни постове. Два пъти е кандидат за депутат от десницата, работи в Здравната каса, година и половина е началник на кабинета на министъра на здравеопазването д-р Илко Семерджиев в правителството на ОДС с министър-председател Иван Костов.

Известно време е председател на Българската асоциация на пиар агенциите, а от 2017 г. до края на 2019 г. е заместник-министър на образованието и науката, като ресорът й е насърчаване и помощ на децата със специални образователни потребности. От декември 2019 г. Деница Сачева е министър на труда и социалната политика. За кандидатурата ѝ гласуват 114 народни представители, 106 са „против“, а трима се въздържат от вот. Сачева е подкрепена от парламентарните групи на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, а против са депутатите от ДПС и БСП. „Въздържал се“ гласуват трима народни представители от „Воля“.

Каквито и да са резултатите от предстоящите избори, Деница Сачева най-вероятно ще има отново място във властта не без рамото, което й дават американците, твърдят политически анализатори.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html