понеделник, 6 май 2024 г.

Проф. Александър Чирков си отмъщава на Генчо Начев от отвъдното

Александър Чирков

Най-богатият български лекар и директор на столичната болница „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев е на път да получи най-тежкия имиджов удар в живота си. 12 хиляди човека настояват в петиция, която ще бъде внесена до премиера Борисов и здравния министър Костадин Ангелов, оглавяваната от него болница да бъде кръстена на името на създателя си, починалия наскоро световноизвестен кардиолог Александър Чирков.

Проф. Чирков си отиде от този свят с голямата болка, че лечебното заведение му е било отнето, когато през 2005 година тогавашният министър на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски го освободи от поста. Въпреки че Чирков я ръководеше дълги години и направи клиниката една от най-добрите в страната, тя беше натрупала дългове от 25 милиона лева. Тогава Гайдарски поиска среща с всички шефове на болници и ги предупреди, че ако не редуцират задълженията, ще загубят постовете си. Чирков изненадващо отказа да се срещне с министъра, с когото е бил състудент, и така си тръгна от „Света Екатерина“, която бе създал.

Генчо Начев

Проф. Чирков не можа да преглътне тази болка и до последно искаше да си върне болницата, която бе любимото му дете и голямата му любов. Това така и не се случи, а не негово място застана колегата му проф. Генчо Начев. Безспорно добър лекар, Начев се оказа най-богатият доктор в държавата. Според декларацията му пред КПКОНПИ той има 16 имота и над 500 декара гори, купил е къща в Кумбре дел Сол, Испания, за 700 хил. лв. с пари от продадена земя в Бояна. Заедно със съпругата си имат влогове общо над 5,5 млн. лв., отделно 1,7 млн. в пенсионни и инвестиционни фондове, ДЦК за 300 хил. лв. Професорът участва в 6 дружества и кара лъскаво порше.

Въпреки несметното си богатство проф. Генчо Начев страдал от постоянните сравнения с великия проф. Александър Чирков, който се оказа, че не е успял да спести почти нищо в живота си. Искането болницата да носи името на неговия конкурент нанесло сериозен удар по самочувствието му и Начев обмислял варианти да осуети с всички средства евентуалното прекръстване на болницата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html