понеделник, 6 май 2024 г.

Проблеми с доставките бавят ваксините

Компанията „Pfizer“ ще произведе само половината от планираните дози ваксини поради проблеми с доставките. Според официалното съобщение на фармацевтичния производител разширяването на веригата за доставки на суровини за ваксината е отнело по-дълго от очакваното време. Също така резултатите от клиничните тестове закъсняват от първоначално планираното.

„Pfizer“ получава суровини от различни доставчици в САЩ и Европа. Компанията не уточни какви компоненти за производството липсват. Ваксините обикновено съдържат материали, които включват антивирусни агенти, антисептични течности, стерилна вода и ДНК елементи от самия вирус, които не причиняват тежки симптоми, но задействат имунната система да произвежда антитела.

„Pfizer“ и „BioNTech“ се надяваха да произведат 100 милиона ваксини до края на годината, но броят на планираните дози сега е намален наполовина – на 50 милиона. Двете компании планират да пуснат 1,3 милиарда ваксини през 2021, като недостигът от 50 милиона дози тази година ще бъде компенсиран с увеличаване на производството.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html