понеделник, 6 май 2024 г.

Европейската комисия ни погна заради мръсния въздух

Европейската комисия (ЕК) предяви иск срещу България в Съда на Европейския съюз (ЕС) заради това, че не е изпълнила изцяло негово решение от преди 3 години за качеството на атмосферния въздух.

ЕК посочва, че страната ни системно и постоянно не е спазвала пределно допустимите стойности за прахови частици, а също така не е предприела подходящи мерки, с които да се гарантира, че периодът на превишаванията е възможно най-кратък.

От Комисията уточняват, че тъй като искът се предявява заради неспазване на предишно решение на Съда, той може да породи финансови санкции както за времето, изминало след първото решение, така и за времето от второто решение до осигуряването на цялостното му изпълнение.

Комисията определя постигнатите към момента резултати като незадоволителни, тъй като България все още не е започнала реално да прилага мерки по места, чрез които да се осигури спазването на пределно допустимите стойности и дори докладва, че повечето мерки се намират в подготвителна фаза или предстои да влязат в действие чак през 2024 г.
В България се наблюдават някои от най-сериозните превишавания в ЕС както на годишните, така и на дневните пределно допустими стойности за прахови частици, с произтичащите от това рискове за здравето на хората. Особено големи са превишаванията при дневните пределно допустими стойности — над 2,5 пъти повече от разрешеното според директивата за качеството на въздуха, подчертават от Комисията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html