понеделник, 6 май 2024 г.

Великобритания започва пълна ваксинация следващата седмица

„Фигаро“

Великобритания е първата страта в света, която одобри ваксината срещу Covid-19, разработена от немската компания „BioNTech“ и американския фармацевтичен гигант „Pfizer“. Британското правителство обяви, че първите дози ще пристигнат още следващата седмица и на Острова ще започне масово ваксиниране. Повечето членове на правителството коментират, че излизането на страната от Европейския съюз е помогнало за по-бързото одобрение на ваксината.

„Все пак по-важното е не да си първи, а да бъдеш ефективен“, контрира германският министър на здравеопазването Йенс Шпан по време на видеосреща с водещи европейски епидемиолози.

Европа

Френският премиер Жан Кастекс изрази скептицизъм и оповести стратегията на правителството за ваксинирането, което ще се прави върху данните от тестовете в страната. Французите няма да рискуват с тотално ваксиниране на населението, а като опитни зайчета ще бъдат използвани жителите на три големи региона, които са и доста гъсто населени – Северния, Нормандия и Оверн-Рона-Алпи.

„Ще се опитаме да направим нещо преди коледните празници“, допълни Кастекс, като уточни, че ваксинирането ще става на доброволен принцип.

Жак Кастекс

В Германия канцлерът Ангела Меркел остана непреклонна пред молбите на сънародниците си за разхлабване на мерките преди Коледа. До 10 януари остават затворени ресторантите, местата за забавление и културните институции. Немското правителство също остава скептично към ваксините и не бърза с поставянето им.

Ангела Меркел

В Испания със заповед на здравния министър беше определен максимум при събирането на хора за коледните и новогодишните празници – не повече от 10, включително с децата. Испанското правителство също за момента не коментира темата с ваксинирането и кога ще започне то.

Абсолютно безплатна ще бъде ваксинацията в Италия. Министърът на здравеопазването Роберто Сперанца обяви, че ваксината ще бъде безплатна, като предимство ще имат медицинският персонал и възрастните хора.

1 480 000 починали в света от COVID-19

До момента пандемията е отнела живота на 1 480 000 души по света по данни на Световната здравна организация. 64 000 000 са официално потвърдените случаи от началото на епидемията. САЩ води в тази черна класация с 273 181 починали, следват Бразилия – 174 515, Индия – 138 122, Мексико – 106 765 и Великобритания – 59 151.

 

100 000 хоспиталиризани в САЩ

Съединените щати регистрираха нови 2700 случая на починали за 24 часа, като нивата достигнаха тези от месец април. Според университета „Джон Хопкинс“ в момента в Америка има над 100 000 хоспитализирани – най-високият брой заразени от началото на пандемията.

Русия

Президентът Владимир Путин нареди на здравните власти в страната да започнат масово ваксиниране на хората от края на следващата седмица. Ваксината „Спутник  V“, разработена от института „Гамалея“ в Москва, е в последна фаза на изпитания върху повече от 40 000 доброволци.

Япония

Японското правителство предвижда доброволно и безплатно имунизиране на 126 милиона души в страната според закон, одобрен в сряда. Решението дойде след поредния рекорд от заразени, поставен на островната държава в последните дни.

Ваксините са в полезрението на организираната престъпност

Интерпол отправи предупреждение към своите 194 страни-членки да бъдат подготвени за действия на организираната престъпност при бъдещото ваксиниране. Организацията за международно полицейско сътрудничество, базирана във Франция, предупреди за „потенциална престъпна дейност, свързана с фалшифициране, кражба и незаконно разпространение на ваксини срещу Covid-19 и грип“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html