вторник, 7 май 2024 г.

Бившият френски президент Валери Жискар д’Естен почина от коронавирусна инфекция

На 94 години почина бившият френски президент Валери Жискар д’Естен. Причина за смъртта му са последствия от коронавирусна инфекция, обясниха от фондацията, която носи неговото име.

През последните месеци д’Естен бе хоспитализиран няколко пъти заради сърдечни проблеми. Той беше настанен в болница в град Тур, но последните си дни е прекарал у дома.

След дългото управление на генерал Шарл Де Гол, политици като Д’Естен са считани за новото поколение, което модернизира икономиката на Франция.

През 1974 г., когато е на 48, печели президентските избори във Франция. Управлява до 1981 г.  Той беше известен привърженик на обединена Европа. Биографите му го наричат „един от архитектите на европейската интеграция“.

Жискар д’Естен ще бъде запомнен с поредица радикални за времето си реформи като легализацията на абортите, улесняване на правилата за разводите и намаляването на възрастта за гласуване на 18 г.

Очаква се погребението да бъде в тесен семеен кръг. На вечерното си заседание депутатите почетоха паметта на Валери Жискар д’Естен с минута мълчание.

Ето какво написа в профила си във Фейсбук конституционният съдия Атанас Семов:
„Отиде си още една легенда – президентът Валери Жискар д’Естен!
Благ, мъдър и далновиден държавник, от каквито Европа днес болезнено се нуждае. Под негово ръководство Конвентът за бъдещето на Европа изработи проекта на Конституция за Европа – един изпреварил времето си акт…
Преди 10 г. имах изключителния шанс цяла вечер да разговарям с него в посолството на Франция в София – и да се възхитя на широтата на мисълта му“!

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html