понеделник, 6 май 2024 г.

Разсрочват до края на март кредитите на засегнатите от Covid-19 кризата

Българската народна банка удължи до 31 март 2021 година законодателните и частните мораториуми върху плащанията по банковите кредити на кредитополучатели, които са засегнати от кризата с коронавируса. Предишният срок на този мораториум изтече на 30-ти септември.

Решението на БНБ идва след решението на Европейския банков орган да реактивира насоките от април тази година за законодателните и частните мораториуми върху плащанията по кредити. Според ЕБО максимално допустимият срок на отсрочванията е девет месеца, като този срок включва и срока на вече одобрено отсрочване по съответната експозиция.

На база на гласуваните в ЕБО насоки и съобразно определените в тях условия БНБ има правната възможност да разгледа за утвърждаване евентуален нов проект на Асоциацията на банките в България за удължаване на частния мораториум върху плащанията по банкови кредити във връзка със ситуацията с Covid-19, гласи официалното съобщение на Българската народна банка.

Независимо от различните ефекти върху националните банкови системи възможността за общ подход към проблема е единствено възможният начин за спазване на пруденциалната и регулаторна рамка при третирането на експозиции, попаднали под мораториум след съответната преценка от страна на банките. Също така банките следва да осигурят необходимите им ресурси за посрещане на бъдещо влошаване в качеството на кредитите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html