понеделник, 6 май 2024 г.

Проф. Красимир Гигов оглави Съвет за организация на имунизациите срещу COVID

Ще бъде създаден Съвет за организация и контрол при провеждането на имунизациите срещу COVID-19 ще бъде, който да работи на национално ниво. Начело на съвета ще бъде генералният директор на БЧК и човек с голям опит в управлението на кризи в здравеопазването проф. Красимир Гигов.

Проф. Красимир Гигов, снимка Интернет

Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг в Министерския съвет днес. До утре експертите от здравното министерство трябва да изготвят конкретно и самият план за ваксинирането срещу коронавируса.

„Проф. Гигов е стар кадър на ВМА и бивш заместник- началник на болницата с голям опит в организацията, както във военното, така и в цивилното здравеопазване. В Алжир още помнят неговото име. Той е един от основните организатори на военномедицинската служба на съвременен Алжир“,  разказа за него началникът на ВМА ген.-майор Венцислав Мутафчийкси.

Красимир Гигов е роден през 1943 г. в Русе. Завършил е медицина през 1969 г. в медицинския университет София, а през 2002 г. Стопанско управление и здравен мениджмънт в Университета „Асен Златаров“ в Бургас.

Има специалности „Медицина на катастрофите“ и „Военна токсикология“.

Професор е от 2016 г. Има около 160 научни публикации, от които 4 учебника в съавторство. Консултант в различни периоди към Министерството на здравеопазването, към правителствената комисия по бедствия и аварии, към МВнР, към Министерство на екологията и други. По въпроси на организацията на медицинското осигуряване, при екстремни ситуации, токсикология, радиология и др.

Активен член е на Нюйоркската академия от 1996 г. Почетен член на Американската асоциация за действия при екстремни ситуации, член на Световното и европейското дружество по медицина на катастрофите.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html