понеделник, 6 май 2024 г.

Първи празничен концерт в Нотр Дам след пожара

Хорът на парижката катедрала „Нотр Дам“ ще изнесе за първи път концерт след пожара в обгорелия храм на Бъдни вечер, предаде БТА.

За концерта ще бъдат съблюдавани стриктно противоепидемичните мерки. Той ще бъде излъчен по телевизията.

Ще участват 20 певци от хора на възрастните, двама солисти и органист. За концерта е нает малък орган, защото инструментът на храма се реставрира.

Катедралата „Нотр Дам“ в Париж беше повредена силно от пожара през пролетта на 2019 г. Тази седмица беше премахнато скелето на покрива й, което се разтопи от огъня. Това беше трудна операция, но повреденото скеле застрашаваше сградата. След премахването на скелето министърът на културата Розлин Башло каза, че „Нотр Дам“ вече е „спасена“.

След пожара в „Нотр Дам“ са отслужвани само малки литургии без присъстващи, например на Великден. Хорът пееше в други парижки църкви. Затова завръщането в „Нотр Дам“ е символично.

Традиционната коледна литургия миналата година беше извършена под голям навес в Булонския лес.

Припомняме, че тазгодишният Велики четвъртък бе малко по-особен в църквата „Сен Сюлпис“ в Париж, която прие хора на „Нотр Дам“, потърсил там „убежище“ след пожара, предаде Франс прес.

За пръв път от векове хорът на „Нотр Дам“ – формация, създадена при построяването на катедралата през 12-и век, пя извън пределите й по време на Страстната седмица.

Към края на месата най-младите участници в хора, които са на възраст между 9 и 18 години, получиха бурни овации от над 2200 поклонници, събрали се в „Сен Сюлпис“ – най-голямата църква в Париж.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html