понеделник, 6 май 2024 г.

Удължават учебната година за учениците от 1 до 6 клас

Със заповед на образователния министър Красимир Вълчев се удължава учебната година за учениците от 1 до 6 клас. Всички деца в първи, втори и трети клас задължително трябва да имат по една седмица за проектни и/или творчески дейности и две седмици, в които дните да са неучебни, а да се използват за компенсиращи мерки, занимания по интереси и/или обща подкрепа.

До момента учебната година за учиниците от 1 до 3 клас трябваше да приключи на 7 юни, като последната седмица е определена за проектни дейности. С промените тя ще приключи на 23 юни, като последните седмици ще са неучебни и ще се ползват за „компенсиращи мерки, занимания по интереси и/или обща подкрепа, в това число и обучение в електронна среда“, а времето за ползването им се определя от решение на съответното училище.

Вторият учебен срок ще започне по различно време за различните класове.  Така, за учениците от 7 до 12 клас той ще започне на 4 февруари 2021 година, а за учениците от 1 до 6 клас – след изтичане на 18-те учебни седмици от първия срок, в зависимост от решението на съответното училище. Учениците от 4 до 11 клас ще приключат втория срок си на 30 юни, което означава, че ще учат с две седмици допълнително, които също ще се ползват за компенсиращи мерки и ще са неучебни.

Учениците от 12 клас ще завършат годината на 14 май, както е предвидено. Паралелките с професионална подготовка в 10 и 11 клас ще се обучават до 14 юли, а тези 11 клас в дуалното обучение – до 28 юли.

Коледната ваканция ще бъде по-дълга с два дни – 22 и 23 декември ще са неучебни.  Междусрочната ваканция за 7 и 12 клас ще е на 3 февруари, а за по-малките класове, ден в зависимост от решението на съответното училище.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html