понеделник, 20 май 2024 г.

Шестима депутати от БСП напускат парламентарната група, част от тях – и партията

 

Красимир Янков (вляво), Валери Жаблянов и още четирима техни другари ще доизкарат мандата си като независими депутати. Снимка: интернет

Двама от кандидатите за лидерския пост в БСП, които загубиха срещу Корнелия Нинова, напускат парламентарната група. Това са Красимир Янков и Валери Жаблянов. Те не намериха място и в новия Национален съвет. Освен това още четирима техни другари си тръгват от парламентарната група на „БСП за България“ – Лало Кирилов, Димитър Стоянов, Георги Андреев и Николай Иванов. Всички те, с изключение на Жаблянов, напускат БСП.

Оставаме социалисти, декларира Янков, въпреки че той е един от тези, които хвърлят показно партийния си билет. Янков уточни, че напускащите ще доизкарат мандата си като независими народни представители. Според него новият Национален съвет е съставен от антуражите на Корнелия Нинова и на Кирил Добрев.

Партията на Нинова се движи в обратната посока, неразпознаваема за истинските социалисти, смята Валери Жаблянов. „Партията се връща във времена, които никой не желае да си спомня. Оставаме български социалисти“.

Жаблянов, който бе зам.-председател на Народното събрание, бе свален след скандално изказване от парламентарната трибуна за Народния съд.

След труса парламентарната група на левицата остава със 72 депутати. Това се случва два дена след 50-ия конгрес на БСП, на който съперниците на Корнелия Нинова за лидерския пост Красимир Янков и Валери Жаблянов не бяха избрани в националното ръководство. Извън Националния съвет останаха и други знакови имена като Сергей Станишев, Димитър Дъбов, Георги Пирински, Михаил Миков, Ангел Найденов, Атанас Мерджанов, Георги Божинов, Димитър Дъбов.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html