неделя, 19 май 2024 г.

Радичковата суматоха в Русе

Драматичният театър в Русе открива сезона днес (26 септември) с премиера на „Суматоха“ от Йордан Радичков. Постановката е дело на актьора-режисьор Николай Урумов, който е направил своя адаптация на текста.

Драматичният театър в Русе поставя за втори път в историята си „Суматоха“ от Радичков. Първата премиера е през далечната 1988 г. от режисьорката Елена Цикова. Двама от актьорите – Венцислав Петков и Косьо Станев, участвали в първата постановка, са част от актьорския състав и днес. Според актьорът-режисьор Николай Урумов текстът на Радичков звучи особено актуално точно днес. Пред РусеМедия той разказа, че „Когато я планирахме в репертоара въобще нито имаше КОВИД 19, нито имаше такива протестни явления и вълнения. Оказа се, че днес живеем в някаква такава суматохичност, на много „не зная“. Радичков се опитва по някакъв начин да придаде някакъв образ на това явление суматоха – героите всичко онова, за което нямат обяснения, го наричат и го определят като суматоха

Новата постановка е решена чрез езика на клоунадата, с много изненади за публиката. На сцената ще излязат актьорите Асен Блатечки, Венцислав Петков, Йовко Кънев, Косьо Станев, Любомир Кънев, Красимир Ненков, Крум Берков, Милен Димитров, Петя Венелинова. Сценографията и костюмите са на Кирил Наумов, а музиката – на Пламен Мирчев-Мирона.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html