петък, 10 май 2024 г.

Защо съвременната музика е малко фалшива?

Започва Софийският фестивал на науката

Фестивалът е мястото, където няма граница между наука и култура. Събитието е включено в Културния календар на София и се провежда в партньорство със Столична община. Локацията е София Тех Парк, а пълната програма може да бъде видяна на сайта на Британски съвет и Форум Демократ, които са и сред създателите на инициативата през 2011 г. Началото ще бъде дадено днес от 10 ч.

Днес и утре деца и техните родители ще имат възможността да станат свидетели на десетки демонстрации и сами те да се превърнат в малки изследователи. Наситената с десетки лаборатории и ателиета посетителите ще се потопят в чудния свят на науката – химия, физика, биология, космос, Заедно с учени от институти на БАН и изследователи от чуждестранни научни институти, децата ще разкрият неподозирани понякога и от възрастните детайли от вселената, която населяваме.

Една от изненадите в тазгодишното издание на фестивала са музикалните експерименти. Организаторите поясняват, че музиката заема важна част в живота на почти всеки, а в нея има толкова много физика. Именно за да ни убедят в това е иницииран и музикално-научният експеримент на д-р Стефан Николов от ПУ „Паисий Хилендарски“ и музикантите от „Керана и космонавтите“. Заедно с тях малчуганите ще открият физичната основа на тон, тембър и обертон, ще изследват по какво се различават звуците „о“, „а“ и „и“ и ще открият защо съвременната музика е малко фалшива. Д-р Стефан Николов е физик, музикален инвалид и финалист в конкурса за комуникация на науката FameLab. „Керана и космонавтите“ са група млади музиканти от Пловдив, завладяващи с еклектичен стил, силно сценично присъствие и изобилие от талант.

И това е само частица в морето от събитията, които ще се случат днес и утре в София Тех Парк.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html