понеделник, 6 май 2024 г.

За 18 месеца 16 руски дипломати са изгонени 11 пъти от 9 страни

 

На 23 септември Министерството на външните работи на България обяви за изгонването на двама руски дипломати с обвинение в шпионаж. От 2019 г. това е 11-и случай на отзоваване на руски дипломатически служители, в това число за трети път  от България. ТАСС  припомня тези случаи.

На 13 март 2019 г. Министерството на външните работи на Швеция изгони от страната един служител на руското посолство. Поводът са били контактите на руския дипломат с гражданин на Швеция, който е бил задържан на 26 февруари по подозрение в шпионаж в полза на Русия. На  21 декември 2018 г. руското външно министерство приема решение за отзоваването на шведски дипломат  – по данни на шведския вестник Expressen това е пресаташето в посолството на Швеция Калле Книивиля.

 

През март  2019 г.  Полша отзова руския вицеконсул в Познан. По сведения на полската агенция по вътрешна безопасност руснакът се е занимавал с дейност, която не съответства на дипломатическия му статут. За това става известно чак на 16 април, когато Русия обяви за персона нон грата вицеконсула на Полша в Иркутск Камил Лешняк.

На 13 август  2019 г. Украйна обяви за персона нон грата генералния консул на Русия в Лвов за дейност, несъвместима със статута на консул. Същия ден Москва предприе ответни мерки към сътрудника на генералното консулство на Украйна в Санкт Петербург.

 

На 29 октомври 2019 г. България обявява за персона нон грата сътрудник на руското посолство в София за дейност, несъвместима със статута на дипломат. На 5 декември Русия обяви за персона нон грата сътрудник на българското посолство в Москва.

 

На 4 декември 2019 г. Министерството на външните работи на Германия обяви за персона нон грата двама сътрудници в посолството на Русия, а решението влезе в сила незабавно. Поводът бе разследването на германската главна прокуратура за убийството на 23 август  в Берлин на грузинския гражданин Зелихман Хангошвили. Руският гражданин бе задържан като заподозрян. Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков определи като неоснователно подозрението, че Русия може да има отношение към престъплението. На 12 декември Москва прие ответни мерки по отношение на двама сътрудници на германската дипломатическа мисия.

На 24 януари 2020 г. българските власти обявиха за персона нон грата двама руски дипломати, на които прокуратурата по-рано бе завела дело за шпионаж. В руското посолство в София заявиха, че не са предоставени никакви доказателства, които да потвърждават осъществяването на несъвместима с дипломатическия статут на двамата дипломати дейност. За ответни мерки от руска страна не бе съобщено.

 

На 5 юни 2020 г. министър-председателят на Чехия Андрей Бабиш заяви, че и.д. шефът на  Россотрудничество в Прага Андрей Кончаков и негов сътрудник с фамилия Рибаков са обявени за персона нон грата. Това решение е свързано с разразилия се в края на април скандал по превоз в прага на отровата рицин за отравяне на местни политици, които са имали отношение по демонтажа на паметника на съветския маршал Иван Конев. Тези слухове се оказаха неверни, но Чехия не отмени решението си. На 15 юни Москва предприе ответни мерки и изгони двама сътрудници от чешкото посолство в Москва.

 

На 6 август 2020 г. властите в Словакия обявиха за персона нон грата трима руски дипломати, без да ги назоват по име. По думите на официалния представител на словашкото външно министерство Юрая Томаги това решение е било взето заради „злоупотреба с издавани от генералното консулство на Словакия в Санкт-Петербург визи“, в резултат на което е „било извършено сериозно престъпление на територията на друга страна – членка на НАТО и Евросоюза“. Посолството на Русия в Словакия заяви, че изгонването на дипломатите  „противоречи на духа на плодотворното сътрудничество между двете страни“. На 31 август Министерството на външните работи на Русия обяви решението си да изгони трима сътрудници от посолството на Словакия в Москва.

На 19 август 2020 г. норвежката телекомпания NRK съобщи чрез външното министерство на Норвегия, че руски дипломат е изгонен от кралството. По информация на норвежкото издание Verdens Gang, това е „работникът от търговското представителство на Русия в Норвегия Александър Стеколщиков“. Решението за изгонването е било прието след задържането от норвежките правоохранителни органи на гражданин на страната по подозрение за предаване на  важна информация на друга страна. Посолството на Русия в Норвегия протестира във връзка със ситуацията около „заместник търговския представител на Русия“ и от направените изводи за нарушение на дипломатическия статут. На 28 август Външното министерство на Русия обяви, че като  ответна мярка гони един от старшите дипломати от норвежкото посолство в Москва.

 

На 24 август 2020 г. Министерството на външните работи на Австрия обяви, че гони руски дипломат. Твърди се, че действията му противоречат на Виенската конвенция за дипломатическите отношения. По сведение на австрийския вестник Kronen Zeitung за персона нон грата е бил обявен дипломатически сътрудник на руското посолство, заподозрян в промишлен шпионаж. Същия ден Русия обяви за персона нон грата дипломат от австрийското посолство в Москва.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html