четвъртък, 2 май 2024 г.

Кремъл конфискува имота на Навални, докато се лекува от отровата

Навални със съпругата си.

Банковите сметки на руския опозиционен политик Алексей Навални са замразени, а апартаментът му в Москва е конфискуван по съдебен иск, докато той се възстановяваше от предполагаемо отравяне в берлинска болница, заяви в четвъртък неговият говорител Кира Ярмиш, цитиран от Ройтерс.

„Това означава, че апартаментът не може да бъде продаден, дарен или ипотекиран“, каза Ярмиш във видеообръщение, публикувано в „Туитър“.

Навални беше закаран от Русия до Берлин през миналия месец, след като се разболя по време на вътрешен полет в Сибир. Западът поиска обяснение от Кремъл, който обаче отрече да е замесен в инцидента и заяви, че все още не е видял доказателства за наличието на престъпление (на отравяне с „Новичок“).

Кира Ярмиш посочи, че активите на Навални са били запорирани на 27-и август поради дело, заведено от кетъринг компанията в Москва.

Ройтерс напомня, че през октомври 2019 година руски  съд осъди Алексей Навални и негови съветници да заплатят 1,4 милиона долара обезщетение за злепоставяне на московската кетъринг компания Schoolchild.

Съдът заяви, че Навални, неговата Фондация за борба с корупцията (ФБК) и неговият съюзник Любов Собол са причинили морални щети на московската компания Schoolchild и поиска да бъде изтрито видео, в което те поставят под въпрос качеството на храната на компанията.

„Съдът реши да бъдат възстановени 88 милиона рубли (1,14 милиона долара) от Навални, Собол и ФБК“, посочи Ярмиш в четвъртък. „Това е сумата, която компанията изчислява като пропусната печалба за московското училище заради загубата на договор за осигуряване на храна“, допълни той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html