петък, 17 май 2024 г.

Арест на 23 души, включително сериен измамник на възрастни хора

Снимка: МВР

В хода на специализираната операция, проведена на територията на община Аксаково и община Варна под наблюдението на прокуратурата, е задържан 41-годишен мъж от Бургас – извършил измами на територията на няколко области и кражба, съобщиха от полицията.

Според събраните до момента данни, той подбирал жертвите си сред възрастното население, представял се за общински служител и срещу съответна сума им предлагал съдействие за увеличение на пенсиите им или осигуряване на евтини дърва.

На мъжа е повдигнато обвинение, с постановление на наблюдаващ прокурор е задържан е за срок до 72 часа. В рамките на операцията са задържани още 22 лица – голяма част от тях с различни криминалистически регистрации за кражби и измами.

Проверени са общо 476 лица и 360 моторни превозни средства. Установени са 45 нарушения на ЗДвП, взето е отношение във всички случаи, като в три от тях става дума за управление на МПС без свидетелство за правоспособност.

Междувременно Софийският апелативен съд е потвърдил мярката за неотклонение „задържане под стража“ спрямо мъж, привлечен в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление – нападение и грабеж на 95-годишен мъж.

По обед на 12:40 часа, на 10 септември в село Василовци, област Монтана, обвиняемият извършил грабеж на 95-годишен мъж. Нападателят нанесъл удари на пенсионера, извил му ръката и го съборил на земята, след което му отнел 400 лева.

Още същия ден извършителят на престъплението е бил установен и задържан от органите на реда. Било е изяснено, че на 17 август, той е бил освободен от затвора, след като изтърпял наложеното му наказание по предходното наказателно производство срещу него.

Впоследствие, по искане на Окръжна прокуратура-Монтана, на обвиняемия, е била наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“, която е била обжалвана от него.

В днешното съдебно заседание съдът е приел доводите на прокурора от Софийска апелативна прокуратура за наличие на изискуемите от закона предпоставки за налагане на най-тежката мярка за неотклонение за обвиняемото лице.

На този етап от разследването е налице обосновано предположение за авторството на инкриминираното деяние и реална опасност обвиняемият да извърши престъпление.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html