четвъртък, 16 май 2024 г.

Лилит и Ева играят на комар във Виена

Между 24 и 27 септември във Виена стартира едно от най-престижните международни изложения за съвременно изкуство в Австрия, а и в Европа – Vienna Contemporary. В тазгодишното издание на щанд D23 можем да видим и едно българско участие. Зад него стоят усилията на галерия ONE Gallery, в лицето на Десислава Зафирова и Илинка Чергарова, които представят работата на една от най-забележимите български съвременни визуални артистки – Искра Благоева.

Последните приготовления преди отварянето на Vienna Contemporary

Искра Благоева през последните години впечатли и критика, и публика не само с визуално яркото си присъствие, (зло)употребявайки (с) една привидно класическа форма като живописта; не само с това, че убедително работи с живопис, обект и инсталация, а преди всичко с дълбочината на идеите, които презентира. По думите на Владия Михайлова, куратор, с който Искра Благоева работи в много от своите проекти, в изложбата във Виена ще бъдат видени творби, които могат да се определят като „сънища на „лошо“ момиче. Образите изплуват в мрака като мощни видения, за да изразят дълбоко стаен копнеж по освобождение. Те объркват представите за жената или женското и ни изправят пред забравени архетипи, скрити в сенките на приетите от обществото модели. В част от работите художничката се връща към митологията, за да покаже различна гледна точка и възможност за възприятие на популярни фигури, втъкани в традициите и културната памет. С неподправено желание да нарушава правилата, тя представя друг образ на жената, противоположен на нежността, крехкостта, плодовитостта и майчината грижа – една древна, отлъчена от библейския рай Лилит, която се появява с множество лица, слети с образа на самата авторка. За Искра Благоева психологическата, символна работа с образите представлява форма на критика в съвременното общество. Иронизирайки традициите, авторката отбелязва безалтернативния залез на патриархалността, преплетена с консерватизма на консуматорска култура в съвременния пазар на изпразнени от съдържание мечти. Годежният пръстен превърнат в бокс е символът на подмяната на очакванията и жестокостта на обществото. Вместо обаче съкрушена невинност и жертва, Искра Благоева открива в този болезнен провал на „мечтите“ възможност за бунт.

Последните приготовления преди отварянето на Vienna Contemporary

Преди време Благоева сама обясни, че „Естетиката на моята работа отразява състояния на ума и емоционалността, които са крайни и понякога неприятни за всеобщото разбиране“.

На вид крехка като създание, с образ на лошо момиче – Искра Благоева е изключително ясна в идеите, които материализира и презентира на сцената на съвременното изкуство, което безспорно се дължи и на кураторите, на които се доверява. Родена през 1978 г. в София, художничката е завършила Университета за приложни изкуства във Виена, а през 2012 г. е стипендиантка във Вила Валдберта в Мюнхен. Носителка е на наградата за живопис в Националния конкурс за млади художници, скулптори и критици на фондация „Св. св. Кирил и Методий“ и наградата в Конкурса за млади автори на Европейския център за култура и дебати „ГРАД“ Белград. И макар че биографията много често не е гаранция за успех, в случая на Благоева това не е съвсем така. Можем да мислим, че тъкмо личната ѝ биография се отразява невидимо, но чувствено и рефлектирано в творбите ѝ.

Изложението отваря врати утре в 17 ч. в Marx Halle, Виена.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html