събота, 4 май 2024 г.

Картините на Татяна Титянова виждат бял свят 32 години след смъртта й

Известната говорителка Татяна Титянова, за която малцина знаят, че е била и добра художничка, щеше да навърши 60 години на 14 септември, ако не си беше отишла от този свят малко след като става на 28. По този повод нейната сестра – журналистката Антоанета Титянова, иска да подреди нейни картини в изложба, както и да издаде книга с репродукциите й. Завършила Художествената академия в класа на покойния проф. Светлин Русев, говорителката приживе обичала да подарява платната си. Дори два месеца след смъртта си е трябвало да направи своя изложба, на която да покаже най-добрите си произведения. Нейната „Мадона с младенеца“ („Автопортрет“) дори вече видя бял свят в столичната галерия „Хит арт“ в сборна експозиция на ученици на Светлин Русев. Титянова е имала илюстрации и в 15 издадени книги. За съжаление повечето й картини са при мъжа й Георги Иванов, който отказва да общува със семейството на Антоанета Титянова, но сестра й пази диапозитиви от неосъществената й изложба, които смята да използва. Тя се надява и да успее да намери всички творби на сестра си, които тя е подарявала преди смъртта си. Таня се колебаела дали да не следва медицина, но случайност я връща към рисуването.

Татяна обичала да рисува балерини

Така заминава да учи в престижно училище по изкуствата във Франция в град Ним. По това време на Ривиерата в Гранд Мот се запознава и с все още неизвестния у нас през 70-те години певец Дейвид Боуи. Той се влюбва в Татяна и й предлага брак, но тя отказва. Прибира се в България и влиза специалност „Живопис“ в Художествената академия. Още в първи курс се явява на конкурс за говорителки под номер 800, но успешно се класира. В телевизията се учи от легендите Никола Филипов, Любинка Нягулова, Христина Христова, Мария Тролева и Анахид Тачева. Освен това е истински полиглот и владее четири езика писмено и говоримо. Често я често я ангажират да бъде водеща на концерти. На един от тях се запознава с мъжа си – Георги Иванов. Следват 10 семейни години, в които прави три опита за развод. През 1982 г. една нощ полицията я довежда с детето пребита, със счупен нос. През 1988 г. мъжът й заминава като служител по паспортите в Сирия, а тя прави кариера в телевизията, следва, рисува и отглежда двете си деца. През 1982 г. ражда първородната си дъщеря Краси, а малката Глория се появява на бял свят, докато бащата е в чужбина, три месеца преди смъртта й.

Последната снимка на говорителката дни преди да почине, с тримесечната си дъщеричка Глория

На 22 сестра й Антоанета Титянова ражда, а ден след това намират красивата Татяна удушена зад блока й – 10 дни след рождения си ден. Точно тогава тя подготвя и първата си изложба, която така и не вижда бял свят. Месеци преди убийството си тя се оплаква на адвокатите  Петър Корнажев и Иван Китанов, че я заплашват. Моли влиятелни хора да я свържат лично с Тодор Живков, когото да помоли за помощ. Все още е мистерия точно как е починала говорителката. Но и досега следствието и прокуратурата не могат да кажат как се е „самоубила“ Титянова – от 8-ия при първото следствие, от 4-тия етаж при второто, от 16-ия етаж при третото и от 13-ия при четвъртото, при условие че при огледа на местопроизшествието прозорците над 10-ия етаж са заковани, а Татяна е намерена на огромната дистанция от 8 метра от блока в квартал „Дианабад“, без кръв под нея.

При ексхумацията пък се доказва счупена подезична кост, множество охлузвания по китките и по корема и синини по врата, които показват, че е удушена. По-късно прокуратурата унищожава делото. Оказва се, че е поискано от адвокат от районния съд, но не могат да прочетат кой е той. „Вече 32 години следствието и прокуратурата няма яснота как е починала сестра ми и къде, но никой не е работил по версията „убийство“, а как да ни затворят устите“, категорична е сестра й Антоанета.

Тръгват слухове и че Татяна е убита от Владимир – сина на Тодор Живков. Дори във „Файненшъл Таймс“ 1989 г. се появява статия за българските олигархически династии, където е публикувана снимка на Таня с намек, че тя е жертва на сина на Първия. Според адвокат Петър Корнажев така умишлено се отклонява вниманието от истинските виновници и много хора не отиват да дават показания от страх.

Така двете й деца – Краси и Глория, растат без майка, като малката е дадена за осиновяване месеци след смъртта на Татяна, а първокласничката Краси е изведена за 10 години извън граница, за да се скъса връзката й с роднините на майка си. Антоанета повече от 25 години нито има връзка с племенницата си, нито знае нещо за живота и на двете дъщери на покойната си сестра. Така след 25 години през 2017 Краси звъни на дъщерята на Тони Титянова Виктория на 10 май с молба да живее при нея. Казва и пише, че има проблеми с баща си и търси помощ, като твърди, че не издържа на напрежението в Англия, а те не са я виждали от шестгодишна. Моли братовчедка си и леля си за помощ да се върне в България, както и в събота да я чакат на летището. Билетът е купен от сестрата на мъжа й Карла. Полетът й трябва да е в петък, като Краси пише до Италия, че не е пътувала, защото баща й е взел документите й за самоличност. Момичето е принудено да проси, защото той според лондонската полиция отказва да я приюти отново, няма нито телефон, нито интернет, а дни след това е намерена мъртва. Какво обаче се е случило, остава загадка.

Автор: Ива Димитрова

Целият материал за драматичната съдба на Татяна Титянова можете да прочетете в новия брой на вестник „Галерия“

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html