вторник, 14 май 2024 г.

Бунт срещу Георги Харизанов в ГЕРБ

Бунт срещу Георги Харизанов зрее в ГЕРБ, разкрива в днешния си брой седмичникът „Галерия“. Според изданието анализаторът Георги Харизанов деребейства в партията и я излагал с публичните си прояви и особено във Фейсбук. За това сигнализирали до централата областни и общински организации. От публичните и задкулисни ходове на Харизанов пропищяха и депутати. Последният му сблъсък беше с конституционалиста Георги Марков, който обяви, че с Харизанов и Сачева ГЕРБ няма шанс. След това анализаторът му отвърна, като го обиди, че е част от старото поколение. Конфликтът избухна в края на август. След това Харизанов трайно изчезна както от телевизионния екран, така и от социалните мрежи, където налага тезите си. Говори се, че потапянето на 43-годишният анализатор е станало след разговор на висок тон с премиера Бойко Борисов, който защитил Георги Марков.

Харизанов е член на партията от 2007 година, част е от т.нар. Институт за дясна политика, който претендира да е мозъчен тръст на ГЕРБ, и е шеф на телевизия „Европа“, където служителите се оплакват, че не им плащат заплатите. Харизанов е особено близък с фейсбук героя Данаил Кирилов. Двамата измислили и хода с новата конституция, който задълбочи политическата криза. Анализаторът се изживявал като новия кадровик на ГЕРБ, твърдят редовите членове на партията. Налагал нови и млади лица, които били повече кариеристи, отколкото хора от структурите. След месец принудителна карантина от публичност Харизанов отново тръгна да се изявява по телевизиите, с което раздразнил структурите на ГЕРБ в разгара на новия политически сезон. Активистите на управляващата партия негодуват и от криминалното минало на Харизанов, което му пречело да заеме длъжност във властта, но вместо това се опитвал да го направи чрез свои протежета.

Първото дело срещу Харизанов започва през 1997 година, когато е едва на 19. Тогава той катастрофира с кола. Напористият младеж принуждава другия шофьор да подпише запис на заповед за 400 долара. Потърпевшият подава сигнал за изнудване и Харизанов е осъден, но условно. Присъдата е от 2005 година. През 2007 става член на ГЕРБ, като премълчава факта, че е осъждан. Амбициозният младеж се издига до член на съвета на директорите на държавната фирма „Агроводинвест“ към Министерството на земеделието, а по-късно е назначен и за шеф на „Напоителни системи“. Оттогава е и публичният му конфликт с тогавашния министър Мирослав Найденов, който твърдеше, че Харизанов си е извадил документ, че не е осъждан.

През октомври 2013 година Харизанов е арестуван заради неизгодна продажба на тръби от държавното предприятие „Напоителни системи“ заедно с още един шеф. Тогава се разбра, че срещу него има още две висящи обвинения – за кражба на 53 хиляди лева от офис на фирмата, в която е работил през 2001 година. Парите изчезват мистериозно от касата, а криминалистите намират пръстов отпечатък на Харизанов по стъклената витрина в кабинета, където е била касата. Те вече имат неговите данни от делото през 1997 за изнудване. По-късно е предаден на съд за това престъпление. Според прокуратурата Харизанов и помощниците му демонтирали облегалката на стол с колела, натоварили тежкия сейф на него с помощта на кабели и го овързали с тях. След това бутали стола до тоалетната на етажа. Зад умивалнята с оксижен срязали металната врата на сейфа и отмъкнали 24 хиляди лева и 11 500 щатски долара, които се намирали вътре. След това влезли в 401-ви кабинет, но без взлом, а с помощта на шперц. Оттам проникнали в друга стая, където бил офисът на управителя. Там също имало каса. Отключили я, без да я разбиват, и откраднали близо 2000 долара. След повдигането на обвинението то не влиза в съда дълго време. Съдът го оправдава, защото отпечатъците му по витрината в кабинета, до който иначе не е имал достъп, не са достатъчно доказателство. Като шеф на „Напоителни системи“ Харизанов стана известен със скъпите си часовници и маркови облекла, които не подхождат на поста и възрастта му.

Второто обвинение към него, за което е скрил при назначаването си в държавното предприятие, е за заплахи с убийство към Деница Цицелкова, с която се свързали в сайт за запознанства. Тя подала жалба срещу него, започнало разследване, но по-късно я оттеглила.

Харизанов е известен със страстта си към силиконовите сексбомби и многобройните си любовни авантюри, въпреки че е женен за Владислава, която има фирма за рекламни материали и отпечатва сувенирите на ГЕРБ в последните години. На 24 април 2014 година Харизанов е нападнат от неизвестни в кв. „Красна поляна“, където живее тогава. Няколко дни преди това е пуснат от ареста след 6 месеца престой там заради скандалната продажба на тръбите за скрап. След побоя Харизанов е в тежко състояние и с опасност за живота. Покушението срещу него така и не е разкрито. Според една от версиите тогава биячите са изпратени от криминални босове, за които Харизанов е работил и не е изпълнил ангажимент към тях. Другата версия е свързана с млада красавица, която била агресивно ухажвана от бъдещия анализатор и приятелят й решил да отстрани опонента си със сила.

След няколко години извън политическата сцена Харизанов се появи отново през 2017 година, когато ГЕРБ спечели трети мандат, и успя да се наложи като фактор в партията, който да я подмлади. Действията му и миналото му обаче поставят бъдещето му там под въпрос.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html