четвъртък, 2 май 2024 г.

Кой поръча Веселин Марешки на прокуратурата

Борис КРУМОВ

Каквото и да се говори за Веселин Марешки – от осанна до разпни го, факт е, че той е сред политиците, които не остават незабелязани. Както например някои депутати със сиви костюмчета, които безметежно карат по два-три мандата в парламента, но избирателите нито могат да кажат имената им, нито могат да се сетят какво са направили за хората.

30 години настроенията към Марешки се люшкат. Милиони българи го хвалят и обичат заради справедливите цени в неговите аптеки и бензиностанции. И тук на критиците му ще им преседне, защото това е уникален за страната бизнес модел, който му донесе широка подкрепа и в политиката – 430 хиляди гласуваха за него на президентските избори, над 100 хиляди го изпратиха в Народното събрание. Съвсем по нашенски обаче, който влезе в политиката, неминуемо си натрупва достатъчно врагове, които са готови да го хулят и ругаят. Такъв е случаят и с Веселин Марешки.

Несъмнено по-изгодният му ход беше да стои отстрани и да критикува свободно всички от статуквото. Но пък тогава нямаше да има никаква възможност да внася законопроекти, да осветява лобистки опити и да се опитва да прокарва идеите си. Той избра по-трудния вариант – да се бори с опонентите си директно и постоянно да държи в напрежение статуквото.

За него тези, които го познават отблизо, казват, че е бунтар от малък – винаги търси справедливост, защитава по-слабите, спортува много, не пуши, не пие. Приятелите му не смеят да седнат да играят шах с него, защото винаги ги бие. И това не е случайно – завършил е математическа гимназия и инженерни науки. Логиката и практичността са му помогнали много, за да изгради своя семеен бизнес с такъв успех. Наследил е енергията и борбения характер на майка си – Веска Марешка, която цял живот е работила неуморно, за да осигури образование и прехрана на децата си. „Тя беше най-добрият моделиер в тогавашния завод „Дружба“ във Варна – центъра на модата в България. И до днес помня, че и след работа не ставаше от машината у дома, за да ушие още нещо и да спечели още малко пари за нас. Знам и 2, и 200. Ценя всеки лев, защото е изкаран с много труд“, споделя Марешки.

Истински представител на огнената си зодия – Овен. Пали се лесно за каузи, готов е разгорещено да спори и да защитава мнението си. Виждаме го такъв и в политиката, макар понякога тезите му да не са толкова популярни, че да му носят винаги обществена подкрепа. Но явно това не го притеснява. „Няма как да се харесаш на всички. Това не е моята цел“, признава той. Острият му език, понякога стигащ до грубост, само подсилва стремежа му да казва истини, които никой друг в политиката не смее да изрече. Като например битката му с картела в горивата, за който държавата си затваряше очите години наред и за който другите политици мълчат и до днес. Преди няколко години тръгва сам в тази битка и признава, че сила му дава единствено подкрепата на милионите българи, благодарни за ниските цени. Защото той не само им показа колко са ги грабили, но и че може да има бизнес в интерес на хората.

Не спестява упреци и към гордостта на БСП – президента Румен Радев. И до днес Веселин Марешки продължава настоятелно да пита журналистите да му посочат поне една инициатива на държавния глава, която да е подобрила живота на народа. И не се изненадва, че никой досега не му е отговорил. Не крие, че смята този президентски мандат за провален. Тази му позиция дразни особено много социалистите в социалните мрежи, които припознават Радев за своя човек, за успешния избор на БСП. „Ето това е подмяната. Президентският пост е призван да обединява, да е надпартиен, а не там да стои човек, зависим от „Позитано 20“, категоричен е Марешки. Това е и причината лидерът на „Воля“ да е яростен противник на служебен кабинет, излъчен от президента. „Това би означавало социалистите, които хората изгониха само преди няколко години и които наричат българите „дебили“, да дойдат отново на власт през задната врата, без избори“, предупреждава Веселин Марешки.

Бунтарската му природа го въвлече и в съдебно дело, което разбуни духовете. За да защити частната си собственост от човек, който се е самонастанил в имот на семейна фирма, сега е атакуван от прокуратурата, даже го осъдиха на втора инстанция. Предстои да се произнесе трета.

Любопитно е да се наблюдава как тези, които уж протестират по площадите срещу прокуратурата и системата, изведнъж се извъртяха и застанаха срещу Марешки. С това на практика подкрепиха същата тази система. „Но пък с това дело рухнаха изведнъж всички фалшиви новини за това, че се продавам, че съм зависим. Опонентите ми вече нямат никакви аргументи и са в ступор. Кой знае какви нови манипулации ще измислят. Но вярвам, че истината за този случай ще излезе наяве“, казва Марешки. Всъщност в момента всички българи си задават въпроса чии интереси настъпи лидерът на „Воля“, че му спретнаха такава атака от всички страни?!

От една страна, е сигурно, че има много врагове сред гигантите в петролния бизнес у нас, чиито печалби намаляват драстично благодарение битката на Марешки. От друга страна, част от управляващата коалиция, начело с така наречените патриоти от ВМРО и НФСБ, също не понасят варненския бизнесмен, защото много българи припознаха неговата формация „Воля“ като автентично патриотична. Очевидно ръце потриват и много от онези, които смятат да влязат в следващия парламент през протестите на жълтите павета. Те със сигурност също виждат в Марешки и партията му потенциална заплаха и конкуренция. Със сигурност най-бедните, хората, които имат нужда от реални действия за облекчаване на положението, не попадат в компанията на гореспоменатите.

Преди три години американският вестник „Файненшъл Таймс“ нарече Марешки Българския Тръмп. Точно заради антисистемните му разбирания, заради това, че вместо да гледа спокойствието си с един преуспял бизнес, влезе в политиката, за да продължи битките си на друго ниво. Независимо от ударите, независимо от скритите врагове и задкулисни сценарии срещу него. Сега новата му кауза е да прокара идеята си за безплатни лекарства за ученици и пенсионери. Над 160 000 българи вече са се подписали в подкрепа. „Ето, заради това си струва да понесеш всички удари, защото знаеш, че милиони ще живеят още малко по-добре, благодарение на твоите усилия. Явно такъв е пътят ми – винаги да се боря по донкихотовски за българите. Ако сме повече, ако си отстояваме правата, ако държим сметка кой и как ни управлява, ако народът не дава отново и отново шансове на политици, които са грабили и лъгали, всичко ще е много по-различно“, категоричен е Марешки.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html