четвъртък, 16 май 2024 г.

Македония моли Вселенския патриарх за равен статут на църквата ѝ

Стево Пендаровски. Снимка: kajgana.com

„Историята ни показа, че трябва постоянно да се адаптираме към времето и да го използваме в полза на хората. Вселенската патриаршия е пример за това как да останем последователни с ценностите и в същото време да бъдем динамични в справянето с настоящите предизвикателства.“

Това написа президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в писмо до константинополския патриарх Вартоломей по повод началото на Новата църковна година, информира скопското издание „Независен“.

„За мен е специална чест да се обърна към Вас и да изкажа сърдечните си пожелания по случай началото на Новата църковна година. Историята ни показа, че трябва постоянно да се адаптираме към времето и да го използваме в полза на хората. Вселенската патриаршия е пример за това как да останем в съответствие с ценностите и в същото време да бъдем динамични в справянето с настоящите предизвикателства“, продължава Пендаровски.

Като президент той информира Вартоломей, че през последните три години в Северна Македония „решихме да използваме времето в наша полза и да оставим зад себе си историческите разногласия“.

„Обръщам се към Вас от името на много мои съграждани, които се идентифицират като православни християни и чието единствено желание и нужда е да се помирят със своите съседи и да се придвижат към общо бъдеще, съвместно съществуване и истинска свобода. В тази връзка бих искал да помоля Ваше Святейшество да приеме призива на нашия благочестив народ и нашата Църква да се възползват от Вашето право на обжалване, така че нашите граждани с православна християнска вяра най-накрая да имат възможността да бъдат равни с всички други православни християни по света“, пише държавният глава.

„Пожелавам Ви здраве насред голямата несигурност със здравната криза, която засегна целия свят“, добавя той в писмото.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html