вторник, 14 май 2024 г.

Закриват нощния транспорт и автобус 306 в столицата, откриват нови линии

Спират нощния градски транспорт в столицата. Причината е оптимизация на разходите заради  коронакризата. Бюджетът на общината е намалял с близо 20 млн. лева, съобщават от транспортната комисия на общината.

Линия 306, която обслужва „Младост” 1, се закрива окончателно, но се открива тролейбусна линия номер 3 от „Надежда” до болница „Св. Анна”. Промените са свързани и с новата линия на метрото, която поема част от пътниците.

Общинският съветник Борис Бонев от „Спаси София“ написа във Фейсбук яростна критика:

„Закрива се за постоянно линия 306, вместо да се направи опит за нов маршрут и да се създадат нови връзки.

Открива се обаче нова линия на близката до управляващите „МТК Гроуп“. С разделянето на линия 21/22 се дават нови 600 000 лв. годишно за обслужване на линия с 1200 пътника средно дневно.

Закрива се и нощният транспорт най-малкото до 2021 г. Нашето предложение за подобрения чрез признаване на абонаментните карти и редица други мерки, внесено още през 2018 г. не е разгледано.

Разкрива се нова тролейбусна линия 3 (Банишора – Окръжна болница), която 100% се припокрива с маршрута на тролейбус 5, за които управляващите твърдяха, че няма пътници и трябва да се ореже. Сега се получава засилване на обслужването и повече разходи.

За огромно наше съжаление, тези промени минаха заради и с гласовете на съветниците от Демократична България. След като част от съветниците на ГЕРБ гласуваха за отлагане на спорните решения за допълнително обсъждане, именно гласовете на ДБ решиха в полза на предложението на управляващите.

И резултатът е ясен – доста повече общински пари за частната компания МТК, София остава без една линия и нощен транспорт, но добавя две нови и неефективни, които нито ще подобрят транспорта, нито ще поправят финансовото състояние на транспортните оператори. И грешката ще стане ясна само след няколко месеца. А нищо не пречеше спорните точки да бъдат отложени с две седмици и спокойно да се намери най-доброто решение за всички софиянци.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html