вторник, 7 май 2024 г.

Създателят на „Новичок“: Версията за отравяне на Навални е глупост

Алексей Навальный в момент перевозки из России в Германию

Медици вкарват Навални в немската болница „Шарите“

 

Миналата сряда канцлерът на Германия Ангела Меркел обяви, че Алексей Навални е бил отровен с „Новичок“. Данните са били предоставени от немските военни токсиколози след поредица от анализи.Преди 2,5 години английските власти казаха същото по отношение на инцидента със Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. За това как е бил създаден „Новичок“, каква опасност крие този препарат и каква е вероятността именно с него да е отровен Алексей Навални, разказва един от създателите на силно отровното вещество Леонид Ринк. Интервюто е пред сайта Lenta.ru.

– Каква е историята на създаването на препарата „Новичок“?

– В края на 70-те години получихме указание от командването на Съветската армия да измислим такава отрова. До този момент държавата не се занимаваше с разработването на бинарни системи (б.р. – разновидност на химическите оръжия). Когато обаче американците го направиха, трябваше и ние да създадем такава система. Заповедта беше да направим бойно отровно вещество с нервно-паралитично действие. С това се занимавах и аз. Повече от 10 години работихме върху „Новичок“. В крайна сметка създадохме това, което искаха военните.

– Защо го кръстихте по този начин?

– „Новичок“ не е едно вещество, по-скоро група вещества. А името бе измислено от западните медии – руска дума, кратка, идеална за маркетинг от типа на „идва страшна, руска отрова“. Иначе тук е известен под друго име – „Нуклон“, „Кон“. В интерес на истината „Новичок“ е напълно празна дума, нищо не означава. Някъде в края на 80-те години един полковник го каза за първи път и на Запад им хареса.

– Какво представлява „Новичок“, как въздейства на организма?

– Действието е същото, както и на други продукти в този клас, например американския VX. Изключително отровен – първо поразява всички мускули, започвайки от очите. След това настъпва парализа, треска, спиране на дишането и смърт. Времето на смъртта е различно, зависи къде първо ще попадне отровата. Ако е в белия дроб, човек умира почти веднага. Ако е в кожата, по-бавно. Но при всички положения – не повече от 10 минути. Веществото запазва дълго своите отровни свойства.

– В случая с Алексей Навални може ли да се говори за отравяне с „Новичок“?

– Не, това е глупост. Ако беше отровен с този препарат, да е мъртъв отдавна. Той прониква в организма по всички възможни канали – с вдишване, през кожата, през очите. Отделно, ако Навални беше отровен с него, щяха да пострадат и хората около него, всички. Навални няма симптоми на отравяне с „Новичок“. Ако беше така, мускулите му нямаше да работят. А той е изпаднал в кома, преди това е крещял от болка, загубил е съзнание. Но е жив. Той просто нямаше да стигне до болницата, ако имаше в организма си този препарат. А между отравянето му и лекарския преглед са минали часове. Въпрос на разследване е какво се е случило с него.

– Защо в Германия са категорични, че става въпрос именно за „Новичок“?

– Смятам, че в организма в Навални има следи от вещества, които влизат в състава на „Новичок“, но сами по себе си те не са смъртоносни. Но немските лекари са искали точно това да намерят, за да може целият свят да говори за „лошите руснаци“. За тях е достатъчно да намерят няколко съставки на „Новичок“, при това не е задължително да са отровни. Дори мисля, че те точно тях са търсили. Изобщо цялата политика на Запад в този случай е точно такава – да намерим органични структури, които влизат в състава на „Новичок“ и да кажат – ето, руската отрова. Но такива амини са безвредни за организма и там много добре го знаят. Нашите лекари са търсели в организма му отровни вещества и не са открили, няма никакви следи от отрова. Ако в Германия са открили някой от компонентите, можеха да кажат – намерихме това и това.

– Колко време в тялото на пострадалия могат да останат следи от „Новичок“, които да излязат наяве при една експертиза?

– „Новичок“ се открива веднага при обикновен кръвен анализ. Това още веднъж доказва тезата, че няма никакъв смисъл руснаци да се опитват да отровят Навални. Най-важното в случая е, че 100 процента може да се каже, че вече нищо не заплашва живота на Навални. Това потвърдиха и руските, и немските лекари. От тук нататък всичко е информационна война. Какъв е смисълът държавата първо да отрови някого, а след това да го прати в чужбина за изследване. Това би било чудовищна глупост. За нашите опоненти обаче това е изгодна ситуация – вдига се голям шум, без да има реална заплаха за живота на Навални. Те не искат да признаят очевидното – ако той е погълнал „Новичок“, вече щеше да е мъртъв.

– Добре, какво се е случило тогава на летището в Омск с Навални?

– Според мен става дума за остра форма на панкреатит. Имало е голямо изхвърляне на инсулин. Симптомите съвпадат едно към едно. Доколкото знам, той и преди е имал такъв проблем. Възможно е да се случи при употреба на лекарства за намаляване на теглото или от диета. И от тази гледна точка смятам, че Русия допусна грешка, като му разреши да замине за лечение в Германия. Можеше и тук да бъде излекуван, за да се докаже пред света, че ние не сме отровители.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html