понеделник, 20 май 2024 г.

В събота стартира Sofia Art Week

Между 19 и 25 септември в столицата ще се проведе третото издание на фестивала Sofia Art Week. Програмата е наситена от множество събития, които ще се проведат на различни локации в София. Мотото на тази година е „Лебедова песен“.

Организаторите от независимото арт пространство в София, наречено ÆTHER, чийто идеен двигател е визуалният артист Войн де Войн, изхождат от разбирането за лебедовата песен (древногръцки: κύκνειον ᾆσμα; латински: carmen cygni) като метафорична фраза за последен жест, усилие или изпълнение, направено непосредствено преди смъртта или оставката.

От екипа поясняват, че Swan Song е събитие с нулев бюджет, случващо се в рамките на една седмица в София, организирано в контекста на бурни времена, от необходимостта да се представи смелост; да призовава за незабавни действия и незабавно изказване, нещо по-близко до протест, отколкото до съзерцание, по-близо до културата на улицата, отколкото до културното представителство.

Днес живеем в продължаваща пандемия и политическо проклятие. Ние, неудобните граждани, които се превърнахме в смущаващи елементи в системата. Съвременният живот се превърна в мимикрията на съдебно дело, което е корумпираната система на паноптикума – затвора, убежището, управлението, правителството. В този климат на отчаяние и страх – от заразяване, контрол, бедност, дълг – последният съд вече се случва на земята, не преди Бог, не след смъртта.

Единственият възможен момент на истината е артикулирането на мисълта; на момента на говорене; на присъствието на изваяното тяло – рецитира, пее, танцува, изпълнява – тялото, което присъства. Истината е в състоянието на присъствието.

Чрез открита покана Æther е поканил артисти и нехудожници да говорят и да коментират актуалните събития, случващи се в България – отразяващи подобни протести в Сърбия, Полша и Беларус; както и въстания на други места в Европа и по света като цяло, протестиращи срещу държавното насилие, корупцията, белите привилегии, сексизма и хомофобията – или просто искането за човешки права, равенство, безопасност и оцеляване. Covid-19 беше заплашил включването на социалния живот – на човешкия живот за всички – задълбочавайки неравенството и несправедливостта още повече. Той призова да повишим гласа си, за да оспорим това статукво.

Swan Song призовава да си възвърнем гласа – защото мълчанието е съучастие. Той предлага отворена платформа за една седмица, съживявайки кът за говорители за лична политика. Днес в България сме изправени пред дискриминационния контекст, в който обществените протести не са посрещнати с политическа награда. Гласът е дискриминиран, когато не се чува. Swan Song поставя въпроса: какъв е новият глас на протест? Къде са радикалните гласове, къде е нашата политическа памет? Какво означава да се замесиш? Все още жертвата ли е „нещо“, или условие за живот?

Swan Song представя полифония от различни гласове, които стават мелодични, симфонични. Те се ангажират с феминизма, поезията, личната политика, историята, родословието, духовността, ритуала, съпричастността, съжителството с (не) хората, грижите и радикалната солидарност. Те излизат от бялата кутия, извън зоната си на комфорт, която е центърът. Те се ангажират с публични пространства, в периферията и приемат целия град като най-добрата платформа, за да станат паноптикум.

SAW 2020 Swan Song е сътрудничество между друга София и изследователския проект Migrating Voices. Събитието е курирано от Войн де Войн и Лизет Смитс.

“Лебедова песен” е самоорганизирана инициатива на Æther, София.

Едноседмичното събитие е в партньорство с Квартал фестивал, Goethe-Institut Bulgarien, +359 Gallery , Espace Port A, Белка студио за звук и форма.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html