неделя, 12 май 2024 г.

Урсула фон дер Лайен с първа реч „За състоянието на Съюза“

Всяка година през септември председателят на Европейската комисия произнася реч пред Европейския парламент. Днес Урсула фон дер Лайен произнесе своята първа реч „За състоянието на Съюза“ пред евродепутатите.  Тя продължи около 40 минути и бе предавана на живо от много световни телевизии. Освен отчет за постигнатото от началото на мандата Фон дер Лайен посочи как Комисията ще  се справи с най-неотложните предизвикателства, пред които е изправен Европейският съюз.

Тя представя визията си за по-амбициозно споразумение в областта на климата и ще предложи ЕС да ускори намаляването на емисиите си на парникови газове, съобщи ДПА.

Първата ѝ реч „За състоянието на съюза“ цели да даде насоки за бъдещето, посочва ЕК.

„В последните няколко месеца духът на съюза беше поставен пред тежко изпитание. Изразявам почит към онези, които спасяваха човешки животи през последните месеци“. С това започна речта си председателката на ЕК.

Тя допълни, че сме станали свидетели на крехкостта на нашата цивилизация. „Един вирус провокира нашите ценности върху нашия модел, който поставя акцент на богатството вместо на благосъстоянието. Видяхме колко е уязвима нашата система и нашите ценности“. „Хората са готови за промяна и да тръгнат напред. Сега е време Европа да тръгне напред“.

„Днес ни се отдава възможност да осъществим промяната в своя воля, да подготвим общността си за утрешния свят, а не за последствията от вчерашния“, заяви Фон дер Лайен.

„Несигурността, която породи пандемията, е все още тук. Трябва да се отзовем на помощ на тези, които имат нужда от нас. Нашата пазарна икономика е хуманна и ни защитава от рисковете за здравето и от нещастията, които сполетяват хората. Създадохме специални коридори за обмен на стоки“, каза още тя. По думите ѝ всяка страна работи, не жалейки усилия да защити гражданите си.

„Създадохме специални коридори за обмен на стоки, Европа върна гражданите си по страните им. Постигнахме това, без ЕК да разполага със специални правомощия. „Нужно е да създадем единен европейски здравен съюз. За да се превърне в реалност, предлагам увеличаване на бюджетната обезпеченост. Ще предложим да се дадат повече правомощия на Европейската агенция по лекарствата и ще изградим европейска агенция за напреднали научни изследвания в областта на биологията и медицината“, добави председателката на ЕК

Ако досега сме избегнали масовата безработица, то се дължи на това, че около 42 млн. души са се включили в програми за временна заетост, каза по-нататък фон дер Лайен. „В нашия съюз достойнството на труда е свещена ценност. За мнозина вече трудът не осигурява препитание. Дъмпингът на доходите опорочава стойността на труда. ЕК ще излезе с проект предложение за подкрепа на държавите членки за създаване на наредба за минимална работна заплата. Всеки трябва да има достъп до минимален доход“, каза още тя.

„Минималните заплати вършат работа, крайно време е трудът да осигурява прилични доходи. Европа осигури икономическа стабилност – когато се разрази кризата, ЕК въведе общата клауза за изключение, въведохме гъвкавост. Европейската централна банка също се намеси с решителни действия, а ЕК за рекордно кратки срокове мобилизира капиталови средства“, добави тя, като уточни, че икономиката се нуждае от допълнителна подкрепа.

Във връзка с цифровизацията и дигитализацията Фон дер Лайен заяви, че усилията трябва да бъдат съсредоточени върху данните. „80% от индустриалните данни никога не се използват. Това е страхотно попиляване на ресурс. Трябва ни общо информационно пространство – например в енергетиката и здравеопазването“, каза още тя. „40% от хората от селските райони нямат достъп до интернет. Свързаността е важна във всяко едно отношение. Само тогава можем да използваме потенциална на тези селски райони, а това означава използване на човешкия фактор“, каза тя.

„Европа е решена да използва този преход, за да изградим света, в който живеем. Когато се разви кризата, някои избраха изолацията, а Европа протегна ръка“.

„Национализмът на тема ваксина поставя в риск здравето на хората. Твърдо вярваме в силата на сътрудничеството с международните организации. Когато има силна СЗО, сме готови да откликнем на различни болести и пандемии – необходимостта да се реформира системата никога не е била по-голяма“.

„ЕС е на страната на хората в Беларус. Ние всички се развълнувахме от куража на тези хора, които мирно се събраха на площад „Независимост“, и знаем, че става въпрос за брутален отклик на правителството по отношение на несвободните избори. Хората в Беларус не са пионки в нечия табла за шах. На тези, които искат близки връзки с Русия, трябва да кажа, че отравянето на Навални с модерна отрова не е единствен акт“, каза тя.

„Бъдещето на Западните Балкани е в Европейския съюз – те са част от Европа. Те не са поредна спирка по Пътя на коприната, подчерта председателката на Европейската комисия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html