събота, 25 май 2024 г.

Руски сайт пусна фалшива новина за България, МО я опроверга

 

Снимки от сайта Kdpconsulting.Ru

Руски кораби са открили стрелба по кораби на НАТО, които се отправяли към Крим.  Това съобщи във вторник, 15 септември, сайтът  Kdpconsulting.Ru. Ето какво пише там:

„Корабите на НАТО, опитвайки се да се доближат до териториалните води на Крим, неочаквано получиха грубо предупреждение от руския флот.

Започналата стрелба не позволи на корабите на НАТО да се приближат до руските граници.

Подобни действия са една от най-суровите реакции на Руската федерация на провокативните и агресивни действия на военния съюз.

Пет кораба на НАТО, ръководени от миноносеца „Портър“ и противоподводния разузнавателен самолет P-8 Poseidon, проведоха учения в Черно море.

Това са фрегатата ROS Regina Maria от Румъния, корветата TCG Kinaliada (F-514) от Турция, корветата BGS Reshitelni от България.

До края на юни руските военни установиха около дузина затворени зони поради провеждането на ученията.

Съответните съобщения за опасни зони за полети се появиха на уебсайта на американското правителство DINS.

Това се отнасяше както за неутрални води близо до Севастопол и южното крайбрежие на Крим, така и за северозападната част на Черно море, съобщава изданието EA Daily, подчертавайки, че чуждестранните военни кораби са били посрещнати от руския флот с огнестрелни оръжия.

Българската корвета BGS Reshitelni почти наруши руските териториални води, само руските военни можеха да я спрат, предупреждавайки за евентуално нарушение и последваща реакция от Русия, след което корабът на страната, член на НАТО, веднага се обърна и тръгна в обратната посока.

В момента не е известно дали случилото се е инцидент, или НАТО наистина се е опитал да проникне незабелязано в териториалните води на Руската федерация“.

„Това е фалшива новина“, заяви за „Антени“ заместник-министърът на отбраната о.р. генерал Атанас Запрянов. Според него Русия спазва правилата и до стрелба от нейна страна по обекти на НАТО не се е стигало.

От пресцентъра на Министерството на отбраната казаха, че същата фалшива новина се е появила още през юли и сега това е претоплена манджа. “В момента няма българска фрегата извън териториалните води на България“ , уточниха от пресцентъра на военното ведомство. Предстои съвместно учение с кораби от САЩ, но по-късно този месец.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html