сряда, 22 май 2024 г.

5 училища получиха наградата „Глобално училище“

Проф. Петранка Филева (вляво), председател на БПМР, и Айтен Кязимова от ОУ „И.С. Тургенев“ в Разград.

„Компетентността е способност, това е способността да можеш да направиш нещо. Така че в самата компетентност, в центъра ѝ е моженето, не толкова знанието. Глобалната компетентност е многоизмерна способност, свързана с локални, глобални и интеркултурни въпроси, различни перспективи и гледни точки, уважение към другите, устойчивост, колективно благополучие и други“.

Това каза професор Сийка Чавдарова, ръководител на катедра „Теория на възпитанието“ в СУ „Св. Климент Охридски“, по време на VIII Национална конференция за глобално образование „Глобални компетентности за устойчив свят“, която се проведе този уикенд в София.

Събитието събра на едно място десетки преподаватели, директори и педагози от училищното образование, заедно с представители на институциите и гражданския сектор.

Според проф. Чавдарова глобалната компетентност е нужна на младите хора днес, за да живеят по-хармонично в мултикултурна среда, да се реализират по-успешно в динамичния пазар на труда, за да успяват да използват медийните платформи ефективно и отговорно и в крайна сметка да подкрепят в ежедневието си изпълнението на Целите за устойчиво развитие на ООН, за да постигнем един по-справедлив и устойчив свят.

По време на първия панел организаторите от Българската платформа за международно развитие (БПМР) и участниците бяха поздравени от главния експерт по гражданско образование на министерството на образованието и науката Коста Костов за интереса към темата и за нейната актуалност в момент, в който света е изправен пред новите глобални предизвикателства, свързани с разпространението на COVID-19.

“От тази учебната година от 11 клас се въвежда учебен предмет „Гражданско образование“, а в 12 клас в учебната програма има цял раздел, свързан именно с глобалното образование, с глобалните предизвикателства и обучението за реагиране на глобалните проблеми. Така глобалното образование влиза в много по-голяма степен и в училищното образование“, изтъкна експертът.

В рамките на двата дни бяха обсъдени педагогическите предизвикателства, свързани с глобалните и граждански компетентности. Силвия Марушкина представи ролята на киното за формирането на социални компетентности. Дигиталните компетентности за развиването на конкурентноспособност бяха представени от д-р Марияна Филипова от STEALM ACADEMY, a здравните компетентности в контекста на новите предизвикателства пред света през 2020 година бяха във фокуса на презентацията на изпълнителния директор на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве д-р Радосвета Стаменкова.

Мария Димитрова от фондация “ЗАЕДНО – общуване за подкрепа и развитие” представи пред участниците вкусните образователни градини като инструмент за интегрално образование, развитие на устойчиви общности и чувствителност към екологичните предизвикателства на 21 век.

Един от емоционалните моменти по време на събитието беше награждаването на победителите от конкурса „Глобално училище“ 2020.

Призът „Глобално училище 2020“ грабнаха 5 училища от страната:

  • 19 СУ „Елин Пелин“ в София;
  • ГПЧЕ „Симеон Радев“ в Перник;
  • СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Перник;
  • ОУ „И.С. Тургенев“ в Разград;
  • СУПНЕ „Фридрих Шилер“ в Русе.

В категорията „Глобално училище в действие“ 2020 бяха раздадени две първи места и по едно второ и трето:

I-о място:
– ОУ „Христо Никифоров“ в Ловеч;

– Национална финансово-стопанска гимназия в София.

II-о място:
-СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Златица.

III-о място:
– СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Карнобат.

Специалните награди на Международната награда на херцога на Единбург – България , включващи намаления от лицензионната такса и една пълна стипендия за една година, бяха връчени на СУ „Св. Паисий Хилендарски“, СУПНЕ „Фридрих Шилер“ и ГПЧЕ „Симеон Радев“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html