четвъртък, 16 май 2024 г.

Иран пред изхвърляне от олимпийското движение заради екзекуцията на Афкари

Екзекуцията чрез обесване на бореца Навид Афкари предизвика широк международен отзвук, а от движението Global Athlete, което включва спортисти от цял свят, се обърна към Международния олимпийски комитет и Световната федерация по борба (UWW) с призив за отстраняване на Иран.

В неделя в медии от азиатската държава беше съобщено, че екзекуцията на Афкари е изпълнена в затвора „Аделабад“ въпреки глобалната кампания с искания за помилване.

27-годишният иранец беше осъден на смърт след обвинения в убийство чрез намушкване на охранителя от държавната компания за водоснабдяване и канализация Хасан Тюркман по време на протестите срещу шиитския теократичен режим през 2018 г.

„Сега съм щастлив, защото научих истинските стремежи на човечеството благодарение на вас, необикновени хора. Стремежи, които са много по-големи от световните първенства по борба“, е било последното послание на Афкари, пише испанският „Марка“.

Според информацията в изтекъл аудиозапис от затвора иранецът казва, че е бил измъчван и принуден да признае за престъпление, което не е извършил. От АП посочват, че насилието е честа практика на властите в Иран, за да заглушават недоволството срещу режима.

„Навид беше нарочен заради успеха и популярността си като спортист и тази бруталност има за цел да послужи като пример за терор над обществото и да заглуши несъгласието. Сега трябва да се обединим в паметта му, за да гарантираме, че другите няма да последват тази съдба“, каза Брендан Шваб, ръководител на организацията World Players United, която работи в името на спортистите.

От МОК и UWW посочиха, че са били в постоянен контакт с Иранския олимпийски комитет и местната федерация по борба в търсене на решение, но такова не е било постигнато. В писма до върховния водач на Иран президентът на МОК Томас Бах отправи молба за помилване, но впоследствие изрази притеснение, че призивите на всички са пренебрегвани.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html