петък, 3 май 2024 г.

Откриха ценна находка при разкопки в Лом

Паметник на виден римлянин от първи век от новата ера, който е най-ранният такъв в Северозападна България, е открит при археологически разкопки в древно селище Алмус в Лом, съобщи ръководителят на проучването Валери Стоичков.

Паметникът е изработен от висококачествен мрамор и се датира във втората половина на първи век. Върху него има надпис на латински език, който е разчетен и се оказва, че разказва историята на римски войн, служил цели 44 години в армията и погребан от своя роб, тъй като не е създал семейство. От надписа личи, че починалият е заемал длъжността имагинифер, тоест носител на образа на императора. Такава длъжност в римските легиони обикновено е била заемана от заслужили воини. Те са били нещо като знаменосците в следващите военни подразделения. Предполага се, че при смъртта си знатният римлянин е завещал своето имущество на своя роб, който в знак на благодарност издигнал надгробния паметник, достигнал до нас след близо 20 века.

Ценната находка ще бъде предложена за включване в традиционната изложба на най-важните археологически открития през 2020 година, която ще се открие в Националния археологически институт с музей при БАН през февруари следващата година.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html